Ogórki kanapkowe z curry
Zapraszamy do odkrycia przepisu na niezwykle aromatyczne ogórki kanapkowe z curry. To propozycja dla wszystkich tych, którzy pragną urozmaicić swoje codzienne kanapki. Ogórki z curry mogą być nie tylko świetnym dodatkiem do pieczywa, ale przede wszystkim zdrową, smaczną i atrakcyjną przekąską. Curry dodaje im wyjątkowego charakteru i intensywności smaku. To bez wątpienia przysmak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gustom. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Cię i Twoich bliskich. Ogórki kanapkowe z curry to smak, którego nie da się zapomnieć!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram ogórków
- 6 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki kurkumy
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziela angielskiego
Ogórki kanapkowe z curry – jak zrobić?
- Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru). Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
- Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy.
- Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego! 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Ogórki kanapkowe z curry są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, jednak zaleca się zostawienie ich w spokoju na co najmniej tydzień. Otwarte słoiki z ogórkami przechowuje się w lodówce, co dodatkowo poprawia ich smak. Ogórki przygotowane zgodnie z tym przepisem można używać zarówno na kanapki, jak i do sałatek, past rybnych i innych dań. Najlepiej wykorzystać do tego dużych, gruntowych ogórków, nazywanych również ogórkami sałatkowymi.