Ogonówka w aromatycznym sosie

Ogonówka w aromatycznym sosie

Ogonówka w aromatycznym sosie to pyszny sposób na domową, niedzielną ucztę. Urzekające połączenie delikatnego smaku ogonówki z intensywnym aromatem sosu, tworzy wyrafinowane danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ogonówka to wyjątkowy kawałek mięsa, który zasługuje na więcej uwagi w naszych kulinarnych ekspedycjach. Właściwie przyrządzona, staje się niezwykle soczysta i krucha. Ten przepis na ogonówkę w aromatycznym sosie jest idealny dla wszystkich, którzy pragną odkryć nowe smaki i doświadczyć prawdziwie bogatego smaku mięsa.

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowego z ogonem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 owoc jałowca
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (do zasmażki)

Przeredagowany tekst:

Ogonówka w aromatycznym sosie – jak zrobić?

  1. 1.
    Umytą i osuszoną ogonówkę kroimy na sznycle (około 2 cm grubości) i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Sznycle obtaczamy w mące pszennej pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody i zagotowujemy.
  2. 2.
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w drobną kostkę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do garnka startą marchewkę, pokrojony czosnek i wszystkie zioła: świeży koperek i natkę pietruszki oraz suszone: rozmaryn, kminek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca i dusimy wszystko na małym ogniu do momentu aż ogonówka będzie miękka. W czasie gdy mięsko będzie się dusiło przygotowujemy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej rumieniąc ją delikatnie na rozgrzanej patelni.
  3. 3.
    Pod koniec duszenia do garnka dodajemy sos sojowy, a całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz zagęszczamy odpowiednią ilością zasmażki z mąki* i jeszcze raz zagotowujemy. Ogonówkę podajemy z lubionymi dodatkami. Życzę smacznego!

Ogonówka w aromatycznym sosie – dodatkowe informacje

Aby zapobiec powstaniu kluch, małą chochelkę wywaru przelewamy do szklanki, dodajemy zasmażkę z mąki, energicznie mieszamy trzepaczką do momentu powstania gęstej konsystencji i dodajemy do sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogniste skrzydełka z grilla
Następny przepis: Ogórki Chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode