Ogniste skrzydełka z grilla
Mieszanka soczystych skrzydeł kurczaka i pikantnych przypraw – oto sekret smaku naszych „Ognistych skrzydełek z grilla”. To idealna propozycja na letnie grillowanie na świeżym powietrzu. Skrzydełka, skąpane w pikantnym sosie, zadowolą miłośników ostrej kuchni. Ważnym elementem są starannie dobrane przyprawy, które dodadzą skrzydełkom wyjątkowego smaku i aromatu. Szybkość przygotowania oraz prostota wykonania sprawiają, że ten przepis to świetna opcja na spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi. Niezależnie od okazji, te pikantne skrzydełka z grilla na pewno będą hitem każdego wieczoru. Dlatego warto wypróbować ten smakowity przepis.
admin
Składniki:
- Marynata:
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki tabasco
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżeczki miodu akacjowego
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki kolendry
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z połowy cytryny
- 8 skrzydełek z kurczaka
- po 1 sztuce papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- połowa cukinii
- 8 pieczarek
- duża cebula
Ogniste skrzydełka z grilla – jak zrobić?
- Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć lotki, a w zgięciu rozciąć skórę, aby nie kurczyły się przy pieczeniu.
- Marynata:
- Papryczki wraz z kolendrą posiekać, czosnek zgnieść i również posiekać, zetrzeć skórkę z połowy cytryny oraz wycisnąć sok z połówki pomarańczy. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
- Skrzydełka pokryć równomiernie marynatą, przykryć, odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane grillować ok 20-25 minut, do żądanego stopnia wypieczenia.
Słowa kluczowe: pikantne skrzydełka z grilla
Ogniste skrzydełka z grilla – dodatkowe informacje
Skrzydełka z grilla z tego przepisu są słodkawe i piekielnie pikantne. Dobrze komponują się z warzywnymi szaszłykami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Odwrócone Ciasto ze Śliwkami
Następny przepis: Ogonówka w aromatycznym sosie