Odwrócone Sushi Maki

Odwrócone Sushi Maki

Czy kiedyś zastanawiałeś się, jak zawijać sushi? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Odwrócone Sushi Maki to nie tylko wykwintne danie, ale i prawdziwe wyzwanie kulinarnego artysty. To specyficzna wersja popularnej potrawy, gdzie nori, zamiast zasłaniać widok na środek, jest otoczeniem ryżu. Taki sposób prezentacji sushi pozwala na wyeksponowanie wszystkich kolorów zawartości rolki, co czyni ją nie tylko wyjątkowo apetyczną, ale i estetycznie urzekającą. Przygotowanie takiej odmiana Sushi Maki wymaga trochę praktyki, jednak z pewnością warto poświęcić na to czas. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 4-5 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 listki Nori
  • NADZIENIE:
  • 1 świeży ogórek
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 8 plasterków polędwicy łososiowej
  • POSYPKA:
  • pół szklanki sezamu
  • oregano

Odwrócone sushi maki – jak zrobić?

  1. Ryż:

    1. Ryż wypłukać, aż woda będzie przejrzysta. Następnie dolać wodę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
    2. W szklance połączyć ocet ryżowy, sól i cukier.
    3. Ryż zestawić z ognia, dolać ocet z solą i cukrem, delikatnie wymieszać i pozostawić 3-4 minuty do przestygnięcia.
  2. Nadzienie:

    1. Polędwicę zwinąć w ruloniki, ogórka pokroić w cienkie słupki.
    2. Chrzan wymieszać z majonezem.
  3. Zwijanie:

    1. Na deskę położyć folię, następnie listek nori (błyszczącą stroną na wierzchu) i rękami nałożyć równomiernie cienką warstwę ryżu.
    2. Nori z ryżem delikatnie odwrócić na drugą stronę tak, by ryż był na spodzie. Przy brzegu po jednej stronie posmarować sosem chrzanowym i ułożyć nadzienie.
    3. Używając folii delikatnie, ale zwięźle zawinąć listek w rulonik.
    4. Wyjąć z folii i obsypać sezamem oraz oregano.
    5. Pokroić w krążki o grubości ok. 2 cm.

SMACZNEGO!

Odwrócone Sushi Maki – dodatkowe informacje

1. Ryż najlepiej nakładać na listki, gdy ma temperaturę ciała.

2. Sushi schłodzone pół godziny w lodówce jest bardziej zwarte i aromatyczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: odwrócone ciasto z rabarbarem
Następny przepis: Ogniste skrzydełka z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode