Odwrócone Ciasto ze Śliwkami
Odwrócone ciasto ze śliwkami to prawdziwy hit sezonu śliwkowego. Ten nieskomplikowany przepis pozwoli Ci w pełni wykorzystać dobrodziejstwo tych owoców. Charakteryzuje się delikatnym aromatem, a zarazem intensywnym, słodko-kwasowym smakiem śliwek, które idealnie komponują się z mięciutkim ciastem. Starannie wyselekcjonowane składniki nadają mu wyjątkowego charakteru. Odwrócone ciasto ze śliwkami to nie tylko wyśmienity deser dla smakoszy, ale i sposobność do celowego wykorzystania dojrzałych, soczystych śliwek, które są dostępne w obfitej ilości pod koniec lata. To ciasto zachwyci każdego, kto spróbuje, dlatego warto podać je na rodzinne spotkania czy większe uroczystości.
admin
Składniki:
- Tortownica 22-24 cm
- 1 kg śliwek
- 180 g cukru drobnego + trochę do posypania formy
- 100 g masła+troche do posmarowania formy
- 3 jajka L
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 140 g śmietany 18 %
- 100 g białej czekolady
Odwrócone ciasto ze śliwkami – jak zrobić?
-
1.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Spód tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy cukrem, na cukrze układamy śliwki rozcięciem do dołu, zaczynając od brzegu tortownicy. -
2.
Cukier ucieramy z masłem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku i miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, sodę, szczyptę soli, śmietanę i białą czekoladę startą na drobnych oczkach na tarce, wszystko miksujemy do połączenia się składników. -
3.
I tak przygotowane ciasto wylewamy na naze śliwki,wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godz. pieczemy do tzw. suchego patyczka. -
4.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestynięcia, wyjmujemy z formy i odwracamy spodem do góry i gotowe. Górę ciasta można opruszyć cukrem pudrem.
Odwrócone Ciasto ze Śliwkami – dodatkowe informacje
Porady
ciasto to jest równie smaczne z truskawkami, malinami, gruszką i jabłkiem również.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: odwrócone ciasto z rabarbarem
Następny przepis: Ogniste skrzydełka z grilla