Obiad dla leniwych
Składniki:
- 500 g mięsa gulaszowego (wieprzowina lub wołowina)
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do mięsa
- ulubione przyprawy do ziemniaków
- 2 listki laurowe
- zielenina do posypania
Obiad dla leniwych – jak zrobić?
-
Mięso pokroić w grubszą kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić razem z mięsem do jednej miseczki. Przyprawić ulubioną przyprawą do mięsa, dokładnie wymieszać mięso z cebulą i odstawić na 1 godz.do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i posiekać w grubsze plasterki, z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Cukinie pokroić w kosteczkę i wrzucić na durszlak, posolić i odczekać z 15 min. żeby puściła sok.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, jeśli nie masz świeżego czosnku, można użyć czosnek suszony.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, wlać sos sojowy i olej, dodać ulubione przyprawy, u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków, sól i pieprz do smaku, oraz listki laurowe. Wszystko wymieszać i na sam koniec dodać przyprawione wcześniej mięso z cebulą i jeszcze raz wymieszać.
-
Tak przygotowany zestaw obiadowy przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać z obu stron, naciąć nożyczkami w paru miejscach rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-
Piec w temp. 180 C przez 1 godz. jeśli mięso wieprzowe zamienisz na wołowe, to trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10-20 min.
-
Posypać po wierzchu ulubioną zieleniną i gotowe.
Obiad dla leniwych – dodatkowe informacje
Do rękawa można dodatkowo dodać fasolę, bakłażana, kalafior, pomidory, grzyby itp.