Obiad dla leniwych
Składniki:
- 500 g mięsa gulaszowego (wieprzowina lub wołowina)
 - 2 cebule
 - 1 kg ziemniaków
 - 1 duża marchewka
 - 1 czerwona papryka
 - 1 mała cukinia
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 3 łyżki oleju
 - sól i pieprz do smaku
 - ulubiona przyprawa do mięsa
 - ulubione przyprawy do ziemniaków
 - 2 listki laurowe
 - zielenina do posypania
 
Obiad dla leniwych – jak zrobić?
- 
Mięso pokroić w grubszą kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić razem z mięsem do jednej miseczki. Przyprawić ulubioną przyprawą do mięsa, dokładnie wymieszać mięso z cebulą i odstawić na 1 godz.do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i posiekać w grubsze plasterki, z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Cukinie pokroić w kosteczkę i wrzucić na durszlak, posolić i odczekać z 15 min. żeby puściła sok.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, jeśli nie masz świeżego czosnku, można użyć czosnek suszony.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, wlać sos sojowy i olej, dodać ulubione przyprawy, u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków, sól i pieprz do smaku, oraz listki laurowe. Wszystko wymieszać i na sam koniec dodać przyprawione wcześniej mięso z cebulą i jeszcze raz wymieszać.
 - 
Tak przygotowany zestaw obiadowy przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać z obu stron, naciąć nożyczkami w paru miejscach rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika.
 - 
Piec w temp. 180 C przez 1 godz. jeśli mięso wieprzowe zamienisz na wołowe, to trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10-20 min.
 - 
Posypać po wierzchu ulubioną zieleniną i gotowe.
 
Obiad dla leniwych – dodatkowe informacje
Do rękawa można dodatkowo dodać fasolę, bakłażana, kalafior, pomidory, grzyby itp.





