NIEZWYKLE SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY NA SOLI
Oto przepis na niezwykle soczysty kurczak pieczony na soli, który zamienia zwykły wieczór w biernym domu w wyrafinowany posiłek. Tradycja sosistego pieczenia kurczaka zostaje intensywnie spotęgowana przez technikę użycia soli, która zamyka odżywcze sokami w mięsie, utrzymując je miękkim i soczystym. Orzeźwiający, prosty i pyszny, ten kurczak na soli jest idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad czy specjalną kolację na imprezę. Smaki są tak bogate i satysfakcjonujące, że z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 świeży kurczak
- 1 kg soli
- marynata: majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, czosnek, oliwa (według uznania)
Niezwykle soczysty kurczak pieczony na soli – jak zrobić?
- Wyciskamy czosnek przez praskę do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy oliwą do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszamy całość do uzyskania pasty którą nacieramy przekrojonego na pół kurczaka. Układamy połówki w misce którą zaklejamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
- Na płaskiej blaszce lub w dużej brytfannie rozsypujemy cały kilogram soli spożywczej. Układamy na niej kurczaka przeciętymi połówkami w dół.
- Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upływie 40 minut, przełożyć połówki mięsa na drugą stronę. Kurczaka nie potrzeba podlewać!
-
Gotowy kurczak pachnie niezwykle aromatycznie, a podniebienie podziękuje nam za rozkosz smakową
Porady – dodatkowe informacje
Kurczaka nie podlewamy. Podczas pieczenia mięso jest niezwykle soczyste. Nie ma obaw o to, czy nie wyjdzie za słone. Soli w mięsie nie będzie czuć.
Gdzieś w zbiorach internetu przeczytałam, że sól pochłania i wiąże cały tłuszcz wytapiający się z kurczaka. Właśnie dzięki temu po pieczeniu nie mamy praktycznie nic do mycia bo skorupę soli wystarczy nad kubłem odbić z blachy. Jednocześnie temperatura podgrzewając sól uwalnia z pochłoniętego tłuszczu wodę powodując, że w piekarniku utrzymuje się doskonała wilgotność gorącego powietrza, która zapobiega wysuszaniu się mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Niestandardowy lukier plastyczny
Następny przepis: Niezawodny lukier do ciast