NIEZWYKLE SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY NA SOLI

NIEZWYKLE SOCZYSTY KURCZAK PIECZONY NA SOLI

Oto przepis na niezwykle soczysty kurczak pieczony na soli, który zamienia zwykły wieczór w biernym domu w wyrafinowany posiłek. Tradycja sosistego pieczenia kurczaka zostaje intensywnie spotęgowana przez technikę użycia soli, która zamyka odżywcze sokami w mięsie, utrzymując je miękkim i soczystym. Orzeźwiający, prosty i pyszny, ten kurczak na soli jest idealnym rozwiązaniem na rodzinny obiad czy specjalną kolację na imprezę. Smaki są tak bogate i satysfakcjonujące, że z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka!

Składniki:

  • 1 świeży kurczak
  • 1 kg soli
  • marynata: majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól, czosnek, oliwa (według uznania)

Niezwykle soczysty kurczak pieczony na soli – jak zrobić?

  1. Wyciskamy czosnek przez praskę do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy oliwą do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszamy całość do uzyskania pasty którą nacieramy przekrojonego na pół kurczaka. Układamy połówki w misce którą zaklejamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
  2. Na płaskiej blaszce lub w dużej brytfannie rozsypujemy cały kilogram soli spożywczej. Układamy na niej kurczaka przeciętymi połówkami w dół.
  3. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upływie 40 minut, przełożyć połówki mięsa na drugą stronę. Kurczaka nie potrzeba podlewać!
  4. Gotowy kurczak pachnie niezwykle aromatycznie, a podniebienie podziękuje nam za rozkosz smakową 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Kurczaka nie podlewamy. Podczas pieczenia mięso jest niezwykle soczyste. Nie ma obaw o to, czy nie wyjdzie za słone. Soli w mięsie nie będzie czuć.

Gdzieś w zbiorach internetu przeczytałam, że sól pochłania i wiąże cały tłuszcz wytapiający się z kurczaka. Właśnie dzięki temu po pieczeniu nie mamy praktycznie nic do mycia bo skorupę soli wystarczy nad kubłem odbić z blachy. Jednocześnie temperatura podgrzewając sól uwalnia z pochłoniętego tłuszczu wodę powodując, że w piekarniku utrzymuje się doskonała wilgotność gorącego powietrza, która zapobiega wysuszaniu się mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niestandardowy lukier plastyczny
Następny przepis: Niezawodny lukier do ciast

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode