Niespodzianka z łaty wołowej
Czy kiedykolwiek spróbowałeś przerobić łatę wołową na coś więcej niż standardowy gulasz czy pieczeń? Ten wyśmienity przepis to doskonały sposób na odkrycie nowych warstw smaku w tym często niedocenianym kroju wołowiny. Przygotuj się na prawdziwą kulinarną rewolucję i pozwól, aby ten przepis na niespodziankę z łaty wołowej odmienił twoje spojrzenie na domowe przysmaki. Jest to świetny sposób na dodanie odrobinę luksusu do codziennego jadłospisu. Ta wyjątkowa potrawa z łaty wołowej z pewnością zachwyci każdego mięsożercę.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Wołowina w łacie
 - 4 cebule
 - 1 czubata łyżka oleju kokosowego
 - 2 łyżki czubrycy czerwonej
 - 2 łyżki przyprawy myśliwskiej
 - Szczypta cukru
 - 1 ząbek czosnku
 
Niespodzianka z łaty wołowej – jak zrobić?
- Łatę wołową oczyścić z błon i ścięgien, zwinąć w ruloniki i związać sznureczkiem. Z czubrycy i przyprawy myśliwskiej zrobić mieszankę i obtoczyć w niej ruloniki i wstawić na godzinę do lodówki.
 - W głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i mocno zrumienić ruloniki wołowe. Cebule pokroić w pół talarki, dodać do obsmażonego mięsa. Dusić pod przykryciem.
 - Kiedy cebula zmięknie i lekko odparują soki, podlać wodą, dodać posiekany czosnek i szczyptę cukru. Dusić do miękkości mięsa. Gdy zacznie się rozpadać, zdjąć i wyrzucić sznureczki. Podlewać wodą do pożądanej gęstości sosu. Nie solić.
 
xxxx – dodatkowe informacje
Olej kokosowy paradoksalnie mimo wyraźnie kokosowego zapachu, nie wpływa znacząco na smak potrawy. Mieszanki ziół użytych do marynaty suchej z powodzeniem eliminują potrzebę dodawania soli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Niemieckie gofry
Następny przepis: Niestandardowy lukier plastyczny





