Naturalna maggi – domowa przyprawa do zup i sosów w płynie
Maggi to kultowa przyprawa, której smaku trudno jest zastąpić. Choć popularne kubeczki przyprawowe są wygodne dla wielu z nas, powoli zaczynamy wracać do naturalnych smaków i domowych wyrobów. Dlatego przedstawiam przepis na naturalną maggi – domową przyprawę do zup i sosów w płynie. Nie tylko nasyci Twoje dania wyrazistym dupkiem, ale także odciąży Twoją kieszeń. Stworzone z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, będzie zdrową alternatywą dla sklepowych produktów. Poczuj smak prawdziwego domu dzięki temu prostemu przepisowi na maggi przyprawę. Przezroczysta butelka z ciemnozielonym płynem stanowić będzie ozdobę Twojej kuchni.
admin
Składniki:
- 500 g liści lubczyku ogrodowego, im bardziej aromatyczne, tym większy aromat naszej przyprawy
- pęczek natki pietruszki
- 70 g soli morskiej
- 150 g cukru
- 1-2 małe suszone prawdziwki lub podgrzybki
Naturalna maggi – domowa przyprawa do zup i sosów w płynie – jak zrobić?
- Lubczyk i pietruszkę myjemy, osuszamy. Zioła kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do garnka. Do ziół wlewamy 1,5 litra wody. Wsypujemy sól i dodajemy suszone grzybki. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
-
Cukier topimy, aż zrobi się karmel. Do karmelu ostrożnie wlewamy około 200 ml gorącego wywaru z lubczyku. Mieszamy, aż karmel się rozpuści i wlewamy wszystko do garnka z ziołami. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Wywar przecedzamy przez sitko. Przelewamy do szklanych butelek. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Naturalna maggi – dodatkowe informacje
Tu znajdziecie przepis na domowe kostki Maggi: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-kostki-maggi-w-100-naturalne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Napój z arbuza
Następny przepis: Naturalny kompot ze śliwek węgierek - w słoiki