Nalewka z rabarbaru

Nalewka z rabarbaru

Zapomnij o tradycyjnych nalewkach i spróbuj czegoś niezwykłego! Przepis na nalewkę z rabarbaru jest świetną propozycją dla miłośników słodko-kwasowych smaków. Nalewka rabarbarowa to dziedzictwo polskiej tradycji, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ta szlachetna, lekko cierpka herbata, idealnie komponuje się z letnimi wieczorami spędzonymi na tarasie. Możliwość dodania truskawek tylko podnosi jej walory smakowe. Ciekawą wersją jest również połączenie rabarbaru z innymi klasycznymi smakami nalewek. W każdym przypadku nalewka z rabarbaru to gwarancja niezapomnianych smaków, które zaskakują swoją oryginalnością. Jedno jest pewne, zawsze jest to gratka dla kubków smakowych.

Składniki:

  • rabarbar (najlepiej czerwony)
  • spirytus 0,5 l.
  • woda 250 ml
  • cukier trzcinowy 30 dag

Nalewka z rabarbaru – jak zrobić?

  1. Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Zalewamy rozcieńczonym spirytusem (alkohol 60%) i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie).

Nalewka z rabarbaru – dodatkowe informacje

Do zrobienia nalewki najlepszy jest jak najczerwieńszy rabarbar.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka z pigwowca japońskiego
Następny przepis: Nalewka z płatków róży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode