Nalewka z aronii
Zapraszamy do odkrycia pełnego aromatu i zdrowotnych właściwości przepisu na nalewkę z aronii. Ta domowa nalewka fascynuje swoim intensywnym, lekko cierpkim smakiem. Dzięki wykorzystaniu naturalnych składników bez żadnych dodatków chemicznych, nasze ciało może czerpać z niej mnóstwo korzyści. Podstawą naszej nalewki jest sok, który otrzymujemy z aronii za pomocą sokownika. Aronia to bowiem skarbnica antyoksydantów i witamin, warto więc wykorzystać jej potencjał w pełni. Przygotowanie tej nalewki to doskonała okazja do spędzenia czasu w kuchni i stworzenia czegoś wyjątkowego. Co ważne, samodzielnie wykonana nalewka z pewnością ucieszy również naszych bliskich.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy aronii
- 2 cytryny
- 2 kilogramy cukru
- 1-1,5 litra wody
- 1 litr spirytusu
Nalewka z aronii – jak zrobić?
- Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku. Nalewkę zrobiłam z soku z aronii. Sok przygotowałam w sokowniku. Do górnego garnka sokownika włożyłam mrożone owoce aronii i pokrojone w plasterki wyparzone cytryny. Całość zasypałam cukrem. W podanych proporcji otrzymałam 3,5l soku (pysznego). Gdy sok wystygnie dodajemy do niego wodę i spirytus, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.
Nalewka z aronii – dodatkowe informacje
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Nalewka Z Aronii Na Bazie Soku
Następny przepis: Nalewka z bazylii - bazyliówka