Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Zapraszamy do odkrycia pełnego aromatu i zdrowotnych właściwości przepisu na nalewkę z aronii. Ta domowa nalewka fascynuje swoim intensywnym, lekko cierpkim smakiem. Dzięki wykorzystaniu naturalnych składników bez żadnych dodatków chemicznych, nasze ciało może czerpać z niej mnóstwo korzyści. Podstawą naszej nalewki jest sok, który otrzymujemy z aronii za pomocą sokownika. Aronia to bowiem skarbnica antyoksydantów i witamin, warto więc wykorzystać jej potencjał w pełni. Przygotowanie tej nalewki to doskonała okazja do spędzenia czasu w kuchni i stworzenia czegoś wyjątkowego. Co ważne, samodzielnie wykonana nalewka z pewnością ucieszy również naszych bliskich.

Składniki:

  • 2 kilogramy aronii
  • 2 cytryny
  • 2 kilogramy cukru
  • 1-1,5 litra wody
  • 1 litr spirytusu

Nalewka z aronii – jak zrobić?

  1. Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku. Nalewkę zrobiłam z soku z aronii. Sok przygotowałam w sokowniku. Do górnego garnka sokownika włożyłam mrożone owoce aronii i pokrojone w plasterki wyparzone cytryny. Całość zasypałam cukrem. W podanych proporcji otrzymałam 3,5l soku (pysznego). Gdy sok wystygnie dodajemy do niego wodę i spirytus, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.

Nalewka z aronii – dodatkowe informacje

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nalewka Z Aronii Na Bazie Soku
Następny przepis: Nalewka z bazylii - bazyliówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode