Nalewka miętowa, miętówka
Przygotowaliśmy dla was przepis na orzeźwiającą nalewkę miętową, nazywaną popularnie miętówką. Ta unikalna nalewka ma wiele właściwości, które sprawiają, że jest cennym dodatkiem do wielu drinków. Wykonana zarówno na spirytusie, jak i na wódce, miętówka dodaje orzeźwiającej nuty do każdego napoju. Przygotowana z mięty pieprzowej, daje nam zdecydowany, ale pełny aromat. Możesz ją zrobić sama/y w domu, używając naszego przepisu, i cieszyć się smacznym dodatkiem do letnich koktajli czy gorących napojów w chłodne, zimowe wieczory. Zaskakuj gości domowymi specjałami, miętówka na pewno zrobi wrażenie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 ml spirytusu
- 10 dużych łodyg mięty z ogrodu (mięty z marketu – dwie doniczki)
- 300 g cukru
- 600 ml wody
Nalewka miętowa, miętówka – jak zrobić?
- Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
- Po 24 godzinach wyciągamy łodygi (mają być sztywne, jakby „suche”).
- W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu. Mieszamy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 2-3 dni. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu, choć najlepiej odstawić ją na pół roku, by dojrzała.
Nalewka miętowa, miętówka – dodatkowe informacje
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.