Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette)
Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette) to klasyczny deser francuski, który składa się z delikatnych naleśników, polanych aromatycznym, karmelowym sosem. Idealne na słodki weekendowy brunch lub wykwintny deser. Istnieje wiele wersji tego przepisu, ale my podamy Ci tradycyjny, który używa składników łatwo dostępnych w większości kuchni. Ta wersja naleśników Suzanny zadowoli zarówno miłośników słodkości, jak i wielbicieli kuchni francuskiej. Prawdziwym sekretem tego przepisu jest sos wykonany na bazie masła, cukru, skórki i soku z pomarańczy, flambed z dodatkiem likieru pomarańczowego. To jest prawdziwa magia desery w twoim domu. Zacznij już dzisiaj.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto na ok. 4 naleśniki
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka oleju
- ½ szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- Syrop pomarańczowy
- 3 łyżki cukru
- sok z 2 plasterków cytryny
- ½ szkl. soku z pomarańczy
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
- 3 łyżki brandy (można zastąpić rumem) do podpalenia
- Do podania:
- 150 ml śmietanki kremówki
Naleśniki zuzanny (crêpes suzette) – jak zrobić?
- Składniki ciasta wymieszać trzepaczką. Usmażyć naleśniki
- Na dużą patelnię wsypać cukier i wlać sok z cytryny, podgrzewać ok. 1-2 minuty na średnim ogniu (uważać żeby nie przypalić). Wlać sok z pomarańczy. Podgrzać, dodać masło i likier. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Włożyć 4 naleśniki złożone w trójkąt, obtoczyć w syropie z jednej i z drugiej strony. Pozostawić na patelni.
- Wlać brandy lub rum i od razu podpalić. Kiedy płomień zgaśnie. Naleśniki wyjąć na talerzyki.
- Ozdobić kleksem bitej śmietany.
Słowa kluczowe: crepes suzette przepis
Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette) – dodatkowe informacje
Jeśli naleśniki mają jeść dzieci, można zrezygnować z alkoholu i podpalania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki ziemniaczane
Następny przepis: Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem