Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette)

Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette)

Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette) to klasyczny deser francuski, który składa się z delikatnych naleśników, polanych aromatycznym, karmelowym sosem. Idealne na słodki weekendowy brunch lub wykwintny deser. Istnieje wiele wersji tego przepisu, ale my podamy Ci tradycyjny, który używa składników łatwo dostępnych w większości kuchni. Ta wersja naleśników Suzanny zadowoli zarówno miłośników słodkości, jak i wielbicieli kuchni francuskiej. Prawdziwym sekretem tego przepisu jest sos wykonany na bazie masła, cukru, skórki i soku z pomarańczy, flambed z dodatkiem likieru pomarańczowego. To jest prawdziwa magia desery w twoim domu. Zacznij już dzisiaj.

Składniki:

  • Ciasto na ok. 4 naleśniki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • Syrop pomarańczowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 2 plasterków cytryny
  • ½ szkl. soku z pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
  • 3 łyżki brandy (można zastąpić rumem) do podpalenia
  • Do podania:
  • 150 ml śmietanki kremówki

Naleśniki zuzanny (crêpes suzette) – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta wymieszać trzepaczką. Usmażyć naleśniki
  2. Na dużą patelnię wsypać cukier i wlać sok z cytryny, podgrzewać ok. 1-2 minuty na średnim ogniu (uważać żeby nie przypalić). Wlać sok z pomarańczy. Podgrzać, dodać masło i likier. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Włożyć 4 naleśniki złożone w trójkąt, obtoczyć w syropie z jednej i z drugiej strony. Pozostawić na patelni.
  3. Wlać brandy lub rum i od razu podpalić. Kiedy płomień zgaśnie. Naleśniki wyjąć na talerzyki.
  4. Ozdobić kleksem bitej śmietany.

Słowa kluczowe: crepes suzette przepis

Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette) – dodatkowe informacje

Jeśli naleśniki mają jeść dzieci, można zrezygnować z alkoholu i podpalania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki ziemniaczane
Następny przepis: Naleśnikowe roladki z łososiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode