Naleśniki ziemniaczane

Naleśniki ziemniaczane

Przepis na naleśniki ziemniaczane to danie, które powinno znaleźć się w książce kucharskiej każdego dorosłego. Te smaczne i syte naleśnikowe placki są doskonałym dodatkiem do dowolnego posiłku, lub mogą służyć jako samodzielne danie. Wyróżniają się swoją chrupkością na zewnątrz i miękkim wnętrzem. Ich wyrazisty smak ziemniaków jest czymś, czego wielu nie może się oprzeć. Przepis ten jest prosty w wykonaniu, a wyniki są zawsze zadowalające. Jakiekolwiek są twoje umiejętności kulinarne, z pewnością pokochasz ten przepis na naleśniki ziemniaczane.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szkl mąki
  • sól
  • Farsz:
  • duża cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • parówki
  • 10 dag sera żółtego
  • oregano
  • olej do smażenia

Naleśniki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na oleju usmażyć cienkie placuszki. (ciasto jest trochę gęste więc należy je łyżką rozprowadzić po patelni)
  2. Cebulę i pieczarki posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć do czasu aż płyn odparuje.
  3. Na każdym naleśniku nakładać pieczarki, parówkę, posypać oregano i startym serem. Zwinąć w rulon, posypać serem i zapiec w piekarniku lub mikrofali do czasu aż ser się rozpuści.

Naleśniki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Następny przepis: Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode