NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)

NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)

Gotowanie to sztuka. Właśnie dlatego, kiedy ruszamy do kuchni, warto eksperymentować i tworzyć coś wyjątkowego. Dziś mam dla ciebie coś specjalnego – autentyczny, włoski przepis na crespelle alla Valdostana. To nic innego jak nasze polskie naleśniki, ale zapiekane pod beszamelem, co nadaje im wyjątkowości i profundalnego smaku. Crespelle to jedno z tych dań, które z powodzeniem możemy podać zarówno na codzienną kolację, jak i podczas eleganckiej kolacji dla gości. Spróbuj, a na pewno przekonasz się, że to danie, które mając w swoim kulinarnym arsenał, zawsze będzie się doskonale sprawdzało.

Składniki:

  • na 5 naleśników:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 80g mąki pszennej
  • ok.150 ml mleka
  • olej lub masło do smażenia
  • na nadzienie:
  • 2 mozarelle
  • 100 g szynki gotowanej
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan
  • na sos beszamel:
  • 700 ml mleka
  • 70 g masła
  • 50 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Naleśniki zapiekane pod beszamelem (crespelle alla valdostana) – jak zrobić?

  1. 1.

    Przygotuj naleśniki.

    Ubij jajko ze szczyptą soli, dodaj przesianą mąkę i połowę mleka, energicznie wymieszaj. Następnie ciągle mieszając dodaj powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstaw ciasto na 15 min.

    Po tym czasie posmaruj masłem lub olejem patelnię teflonową (nadmiar tłuszczu zetrzyj ręcznikiem papierowym) i smaż naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim i trzymaj w ciepłym miejscu.

  2. 2.

    Przygotuj sos beszamel.

    Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmaż przez chwilę (do momentu, aż masło lekko się przyrumieni). Dodaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ciągle mieszając przez około 2 minuty.

  3. 3.

    Nadziewaj naleśniki pokrojoną na drobną kosteczkę mozzarellą i szynką (pokrojoną na cieniutkie plasterki lub rozdrobnioną rozdrabniaczem). Wyłóż nadzienie na połowę naleśnika, a następnie złóż na trójkąt.

  4. 4.

    Na dno naczynia żaroodpornego wlej połowę beszamelu, poukładaj nadziane naleśniki, a następnie rozsmaruj na nich pozostały beszamel. Posyp startym parmezanem.

  5. 5.

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw naleśniki do piekarnika na 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można załączyć funkcję grilla – w ten sposób naleśniki przyrumienią się na złoty kolor. Wyłącz i uchyl piekarnik, odczekaj około 5-10 minut i podawaj.

    Buon appetito!!!

Słowa kluczowe: crespelle przepis, crespelle

NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA) – dodatkowe informacje

Szynkę najlepiej kupić pokrojoną na cieniutkie plasterki. Zamiast mozzarelli można użyć innego „ciągnącego” sera, oryginalny przepis przewiduje ser fontina.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Crispy pork belly- pieczony boczek z chrupiącą skórką
Następny przepis: CROSTATA czyli TRADYCYJNE WŁOSKIE KRUCHE CIASTO z KONFITURĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode