CROSTATA czyli TRADYCYJNE WŁOSKIE KRUCHE CIASTO z KONFITURĄ
Zanurz się w atmosferę słonecznej Italii, próbując naszego przepisu na tradycyjną Crostatę – kruche ciasto, które podbije Twoje podniebienie finezyjną słodyczą. To niezwykle popularny deser na Półwyspie Apenińskim, który jest idealnym połączeniem kruchego ciasta i owocowej konfitury. W zależności od regionu i pory roku, Crostata może być wypełniona różnymi konfiturami – od morelowej, przez truskawkową, po figową. Nasz przepis to mała odyseja kulinarna, trafiająca w serca zarówno pasjonatów pieczenia jak i miłośników włoskiej kuchni. Zatem, jeśli szukasz czegoś więcej, niż tylko przepisu na ciasto, Crostata stanie się twoją własną biletówką do słonecznej Włoch.
admin
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- skórka z ½ cytryny
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo:
- ulubiona konfitura (najlepiej domowa)
- cukier puder (do dekoracji)
Crostata czyli tradycyjne włoskie kruche ciasto z konfiturą – jak zrobić?
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, żółtka, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka. Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia.
- Blaszkę o średnicy ok. Ø 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta, rozwałkuj i wyłóż do blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów (w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciągania z foremki) i do dna. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Rozsmaruj na cieście konfiturę na grubość ok. 1 cm (ilość wg uznania, nie może jej być za mało, ani zbyt dużo).
- Wyciągnij z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkuj i powycinaj paski. Porozkładaj je na cieście tworząc charakterystyczną dla krostaty kratkę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 35-40 min. Podawaj posypaną cukrem pudrem.
BUON APPETITO!
Porady – dodatkowe informacje
Crostata przepisy, crostata przepis
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, a następniego dnia rozwałkować i upiec. Ciasto będzie lepiej się rozwałkowywać jeśli użyjesz papieru do pieczenia. Rozściel kawałek papieru na blacie, a następnie ułóż kawałek ciasta, rozgnieć go delikatnie dłońmi i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Wałkuj do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości. Możecie przygotować ciasta z podwójnej lub potrójne porcji i zamrozić. Będzie idealne na przygotowanie szybkiego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)
Następny przepis: Crostata....kruche ciasto z owocami