CROSTATA czyli TRADYCYJNE WŁOSKIE KRUCHE CIASTO z KONFITURĄ

CROSTATA czyli TRADYCYJNE WŁOSKIE KRUCHE CIASTO z KONFITURĄ

Zanurz się w atmosferę słonecznej Italii, próbując naszego przepisu na tradycyjną Crostatę – kruche ciasto, które podbije Twoje podniebienie finezyjną słodyczą. To niezwykle popularny deser na Półwyspie Apenińskim, który jest idealnym połączeniem kruchego ciasta i owocowej konfitury. W zależności od regionu i pory roku, Crostata może być wypełniona różnymi konfiturami – od morelowej, przez truskawkową, po figową. Nasz przepis to mała odyseja kulinarna, trafiająca w serca zarówno pasjonatów pieczenia jak i miłośników włoskiej kuchni. Zatem, jeśli szukasz czegoś więcej, niż tylko przepisu na ciasto, Crostata stanie się twoją własną biletówką do słonecznej Włoch.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka z ½ cytryny
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • ulubiona konfitura (najlepiej domowa)
  • cukier puder (do dekoracji)

Crostata czyli tradycyjne włoskie kruche ciasto z konfiturą – jak zrobić?

  1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, żółtka, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka. Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia.
  2. Blaszkę o średnicy ok. Ø 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta, rozwałkuj i wyłóż do blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów (w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciągania z foremki) i do dna. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  3. Rozsmaruj na cieście konfiturę na grubość ok. 1 cm (ilość wg uznania, nie może jej być za mało, ani zbyt dużo).
  4. Wyciągnij z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkuj i powycinaj paski. Porozkładaj je na cieście tworząc charakterystyczną dla krostaty kratkę.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 35-40 min. Podawaj posypaną cukrem pudrem.

BUON APPETITO!

Porady – dodatkowe informacje

Crostata przepisy, crostata przepis

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, a następniego dnia rozwałkować i upiec. Ciasto będzie lepiej się rozwałkowywać jeśli użyjesz papieru do pieczenia. Rozściel kawałek papieru na blacie, a następnie ułóż kawałek ciasta, rozgnieć go delikatnie dłońmi i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Wałkuj do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości. Możecie przygotować ciasta z podwójnej lub potrójne porcji i zamrozić. Będzie idealne na przygotowanie szybkiego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NALEŚNIKI ZAPIEKANE pod BESZAMELEM (CRESPELLE alla VALDOSTANA)
Następny przepis: Crostata....kruche ciasto z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode