NALEŚNIKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM
Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe naleśniki? Myślę, że tak – naleśniki zapiekane z warzywami. To przepis na zadziwiająco uniwersalne danie, które można dopasować do swoich kulinararnych preferencji, dodając ulubione warzywa i ser. Jest to świetna propozycja na rodzinny obiad, ale też na przyjęcie przyjaciół. Więcej smaku, więcej kolorów i przede wszystkim więcej zdrowia – przekonajcie się sami, jak proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne może być to danie. Naleśniki zapiekane z warzywami to prawdziwy smakoszny hit, który zadowoli każdego miłośnika zdrowej i kolorowej kuchni.
admin
Składniki:
- ok. 10 – 12 naleśników
- Farsz warzywny:
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 3 zabki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 -2 marchewki
- 1 -2 cukinie (średnie)
- 1 biała część pora
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki sera mozarella
- 2/3 szklanki śmietanki
- ser parmezan
Naleśniki z warzywami zapiekane z serem – jak zrobić?
-
Farsz warzywny:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju.
Pora pokroić w krążki, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, dodać do cebuli, dusić.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić pod przykryciem.
Jeśli potrzeba, można podlać niewielką ilością wody lub bulionu.
Warzywa dusić, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
Lekko wystudzić. -
Na każdy naleśnik nakładać łyżką warzywa oraz ser.
Zwijać jak krokiety.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. -
Śmietankę zmieszać z ok. 1 szklanką sera, polać po naleśnikach.
Posypać parmezanem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut. - Podawać jako danie główne lub przekąskę.
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast sera mozarella można użyć innego sera żółtego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z twarogiem, cebulą i szynką
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem i ricottą