NALEŚNIKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM

Czy jest coś lepszego niż pyszne, domowe naleśniki? Myślę, że tak – naleśniki zapiekane z warzywami. To przepis na zadziwiająco uniwersalne danie, które można dopasować do swoich kulinararnych preferencji, dodając ulubione warzywa i ser. Jest to świetna propozycja na rodzinny obiad, ale też na przyjęcie przyjaciół. Więcej smaku, więcej kolorów i przede wszystkim więcej zdrowia – przekonajcie się sami, jak proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne może być to danie. Naleśniki zapiekane z warzywami to prawdziwy smakoszny hit, który zadowoli każdego miłośnika zdrowej i kolorowej kuchni.

Składniki:

  • ok. 10 – 12 naleśników
  • Farsz warzywny:
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 3 zabki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 -2 marchewki
  • 1 -2 cukinie (średnie)
  • 1 biała część pora
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki sera mozarella
  • 2/3 szklanki śmietanki
  • ser parmezan

Naleśniki z warzywami zapiekane z serem – jak zrobić?

  1. Farsz warzywny:
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju.
    Pora pokroić w krążki, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, dodać do cebuli, dusić.
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić pod przykryciem.
    Jeśli potrzeba, można podlać niewielką ilością wody lub bulionu.
    Warzywa dusić, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
    Lekko wystudzić.
  2. Na każdy naleśnik nakładać łyżką warzywa oraz ser.
    Zwijać jak krokiety.
    Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
  3. Śmietankę zmieszać z ok. 1 szklanką sera, polać po naleśnikach.
    Posypać parmezanem.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut.
  4. Podawać jako danie główne lub przekąskę.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast sera mozarella można użyć innego sera żółtego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z twarogiem, cebulą i szynką
Następny przepis: Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode