Naleśniki z ryżem

Naleśniki z ryżem

Zapraszam do odkrycia smaku niezwykle pożywnych i pełnych aromatu naleśników z ryżem. W jednym daniu łączą się dwie składniki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się mało kompatybilne, a okazują się doskonałym połączeniem. Idealne na obiad, kolację, a nawet jako przekąska na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Naleśniki są złociste, chrupiące i delikatne, a ryż ugotowany na sypko, jest doskonałym uzupełnieniem spożywczych właściwości naleśników. Prosty i ekonomiczny przepis, a efekt końcowy potrafi zaskoczyć niejednego smakosza. Wbrew pozorom, naleśniki z ryżem to danie, które z powodzeniem może skradnąć serca Waszych bliskich.

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • masło lub olej roślinny do smażenia
  • szklanka ryżu
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 duże cebule
  • przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra i słodka)
  • bułka tarta

Naleśniki z ryżem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać, dodać 2 jajka, mleko i sól. Zmiksować, dodać do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był miękki. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni aż będzie miękka. Ryż i cebulę odstaw do ostudzenia. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki razem i przypraw do smaku.
  3. Naleśniki posmaruj farszem i zwiń.
  4. Na jednym talerzu roztrzep jajko, a na drugi wysyp bułkę tartą. Maczaj naleśniki w jajku i bułce i smaż z każdej strony.

Naleśniki z ryżem – dodatkowe informacje

Najlepiej żeby ser był taki, który dobrze się rozpuszcza pod wpływem ciepła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z proszkiem budyniowym
Następny przepis: Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode