Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia

Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia

Zapraszamy do niezwykłej kulinarnej przygody, gdzie klasyczne naleśniki przeobrażają się w coś wyjątkowego, dzięki niebanalnemu dodatkowi – pokrzywie. Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia to połączenie prostej, krajowej kuchni z prawdziwie szlachetnymi składnikami. Ten przepis wprawi w zachwyt miłośników zdrowego jedzenia, doceniających nie tylko smak, ale także wartości odżywcze posiłków. Białe ser z harmonijnie komponuje się z wędzonym łososem, tworząc niepowtarzalną, luksusową i lekką kompozycję smaków. Wypróbuj ten oryginalny przepis i odkryj na nowo prostotę polskiego jedzenia połączoną z wyrafinowanym smakiem. Zaskocz bliskich tym niecodziennym danie – z pewnością zostanie docenione!

Składniki:

  • naleśniki:
  • 100g ugotowanych i odciśniętych listków pokrzywy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • farsz:
  • 500g białego sera
  • 150g wędzonego łososia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia – jak zrobić?

  1. Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy (ok 5 razy), zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut.
  2. Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz i cukier. Całość blendujemy ok 5 minut (musi powstać gładka masa naleśnikowa). Ciasto odkładamy na ok 15 minut.

  3. Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie okrągłego talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.
  4. Wędzonego łososia i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy widelcem lub mikserem.
  5. Wystudzone naleśniki faszerujemy serem z wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.

SMACZNEGO 🙂

Naleśniki z pokrzywą – dodatkowe informacje

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/nalesniki-z-pokrzywa-z-farszem-z-biaego.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z ryżem
Następny przepis: Naleśniki z serem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode