Naleśniki z proszkiem budyniowym

Naleśniki z proszkiem budyniowym

Naleśniki są uniwersalnym daniem, które można podawać na wiele sposobów – na słono i na słodko. A co powiecie na połączenie smaku tradycyjnych naleśników z delikatnością i kremową konsystencją budyniu? Prezentowany przepis to ciekawa odmiana klasycznych naleśników – Naleśniki z proszkiem budyniowym. Ta wytrawna propozycja to doskonały pomysł na dwudaniowy obiad. Ciekawe połączenie ciasta naleśnikowego z proszkiem budyniowym to sprawdzony przepis na niebanalny posiłek. Wypróbuj tę niespotykaną wersję i ciesz się nowymi smakami na swoim talerzu. Te naleśniki z pewnością przykuwają uwagę swoją oryginalnością i przyciągają niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu (proszek)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki z proszkiem budyniowym – jak zrobić?

  1. Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy. Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placzek smażyć z obu stron do zrumienienia się.

(*) Proszę zwrócić uwagę na to, że naleśniki można smażyć na patelni bez tłuszczu lub z minimalną ilością oleju. Zależy to od preferencji smakowych.

Naleśniki z proszkiem budyniowym – dodatkowe informacje

(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Poza tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy z przyklejaniem się naleśników – możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Naleśniki z nadzieniem serowo - budyniowym
Następny przepis: Naleśniki z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode