Naleśniki z ryżem
Zapraszam do odkrycia smaku niezwykle pożywnych i pełnych aromatu naleśników z ryżem. W jednym daniu łączą się dwie składniki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się mało kompatybilne, a okazują się doskonałym połączeniem. Idealne na obiad, kolację, a nawet jako przekąska na imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Naleśniki są złociste, chrupiące i delikatne, a ryż ugotowany na sypko, jest doskonałym uzupełnieniem spożywczych właściwości naleśników. Prosty i ekonomiczny przepis, a efekt końcowy potrafi zaskoczyć niejednego smakosza. Wbrew pozorom, naleśniki z ryżem to danie, które z powodzeniem może skradnąć serca Waszych bliskich.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- woda mineralna lub zwykła woda
- masło lub olej roślinny do smażenia
- szklanka ryżu
- 20 dag sera żółtego
- 2 duże cebule
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra i słodka)
- bułka tarta
Naleśniki z ryżem – jak zrobić?
- Mąkę przesiać, dodać 2 jajka, mleko i sól. Zmiksować, dodać do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był miękki. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmażaj na rozgrzanej patelni aż będzie miękka. Ryż i cebulę odstaw do ostudzenia. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki razem i przypraw do smaku.
- Naleśniki posmaruj farszem i zwiń.
- Na jednym talerzu roztrzep jajko, a na drugi wysyp bułkę tartą. Maczaj naleśniki w jajku i bułce i smaż z każdej strony.
Naleśniki z ryżem – dodatkowe informacje
Najlepiej żeby ser był taki, który dobrze się rozpuszcza pod wpływem ciepła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Naleśniki z proszkiem budyniowym
Następny przepis: Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia