Nadziewana papryka mięsem i ryżem

Nadziewana papryka mięsem i ryżem

Od zawsze nadziewana papryka kojarzyła mi się z domowym, comfort food. Jej słodycz idealnie komponuje się z pikantnym mięsem i aromatycznym ryżem. Danie to jest nie tylko smaczne, ale i kolorowe – co sprawia, że robi wrażenie na stole. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i uroczysty posiłek. Przepis na nadziewaną paprykę jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego smakosza. Zachęcam do wypróbowania tej pysznej potrawy – smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 4 papryki
  • 20 dkg ryżu
  • 30 dkg mielonego mięsa
  • 1 cebulka
  • 1/2 szkl bulionu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Nadziewana papryka mięsem i ryżem – jak zrobić?

  1. Paprykę myjemy i wykrawamy gniazda. Układamy w naczyniu do zapiekania.
  2. Mięso i cebulę smażymy na oleju.
  3. Dodajemy bulion i dusimy.
  4. Dodajemy ugotowany ryż.
  5. Doprawiamy do smaku.
  6. Jak jest potrzeba to odparowujemy bulion.
  7. Dodajemy natkę pietruszki.
  8. Napełniamy paprykę …przykrywamy czapeczkami i pieczemy 200 stopni ok 30-40 min.

Porady – dodatkowe informacje

Można do farszu dodać przypieczone pieczarki.

SOS: Polewamy sosem pomidorowym: Gotuję wodę z odrobiną masełka, sól, pieprz, cukier, czosnek w proszku troszeczkę, ziele angielskie, liść laurowy i połowa przecieru pomidorowego.

Na drugi dzień możemy odgrzać w piekarniku. Jest równie pyszna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Nadzienie do kurczaka
Następny przepis: Nadziewana roladka z indyka, na ziemniaczano - oscypkowym przekładańcu, z buraczkami w trójniaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode