Muszle św. Jakuba – przegrzebki.
Składniki:
- Muszle św. Jakuba (przegrzebki)
- 4 duże przegrzebki
- 4 muszle
- ¼ papryki czerwonej
- ½ łodygi selera naciowego
- 1 dymka
- 1 łyżka pietruszki
- 2 garście różnych sałat
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- Sos balsamiczny:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka aceto balsamico di Modena
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Muszle św. Jakuba – przegrzebki. Jak zrobić?
- Przegrzebki delikatnie osuszyć papierem i lekko posmarować oliwką. Ułożyć w ich własnych muszlach i piec około 4-5 min w temp. 200 stop., nastawiając grillowanie.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć krótko, przez 4 minuty, drobno pokrojone w kostkę warzywa. Dodać pietruszkę, sól i pieprz.
- Na talerzu ułożyć muszle św. Jakuba, na każdy medalion nałożyć łyżkę ciepłych warzyw. Obok kłaść mix sałat. Sosem balsamicznym lekko skropić przegrzebki i polać sałatę.
Porady – dodatkowe informacje
Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe. Zachwycają nie tylko wyglądem, ich kruche, białe mięso oraz pomarańczowo czerwone corail (ikra, jaja) to prawdziwy przysmak.
Muszla pielgrzymia czyli muszla św. Jakuba, to symbol pielgrzymujących do grobu Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Stąd nazwa, bo pielgrzymi jako pamiątki zbierali muszle charakterystyczne dla tego wybrzeża Atlantyku.
O szlaku pielgrzymek ciekawie pisze w swoich powieściach Paulo Coelho (Zahir, Pielgrzym).
Eleganckie przegrzebki smakują szczególnie delikatnie, ale należy je gotować, smażyć czy też grillować bardzo krótko.
Wszystkie przyprawy należy stosować z wyczuciem i umiarem, aby nie zdominowały smaku przegrzebków. Przygotowanie dań z przegrzebków jest proste, łatwe i przyjemne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Muszle nadziewane sałatką jajeczno - paprykową
Następny przepis: Musztarda miodowa