Muszle nadziewane twarogiem
Wypróbuj przepis na wyjątkowo smaczne i aromatyczne muszle nadziewane twarogiem! To danie, które zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Idealne na obiad, kolację czy imprezę. Ser twarogowy nadaje potrawie lekkości i kremowej konsystencji, a delikatne muszle sprawiają, że jest ona nie tylko pyszna, ale i efektowna. Muszle nadziewane serem to przepis, który zachwyci wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Spróbuj tego prostego, ale efektownego pomysłu na danie i przekonaj się, że proste składniki mogą tworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieła.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 12 muszek makaronu conchiglioni
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 10 – 12 czarnych oliwek
- 6 – 7 suszonych pomidorów
- łyżka siekanego koperku
- 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki (ja w połowie daję papryczkę chilli)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Muszle nadziewane twarogiem – jak zrobić?
-
1.
Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły. -
2.
Twaróg przekładam do misy i troszeczkę ugniatam aby go rozkruszyć. Pozostałe składniki czyli oliwki – kroję w piórka, suszone pomidory – w kosteczkę, czosnek – ścieram na tarce, papryka (papryczka chilli) – w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. -
3.
Muszelki nadziewam przy pomocy łyżeczki. Nadziewane muszle można również podać z sosem czosnkowym.
xxxx – dodatkowe informacje
Muszli makaronowych warto ugotować kilka więcej bo zawsze można wybrać najładniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Musaka w stylu bułgarskim
Następny przepis: Muszle nadziewane sałatką jajeczno - paprykową