Mus z łososia
Malownicze norweskie fiordy, krystalicznie czyste wody Alaski… To właśnie stamtąd pochodzi król spośród ryb – łosoś, który będzie głównym bohaterem dzisiejszego przepisu. Przedstawimy tutaj nietuzinkowy sposób jego podania – w formie aksamitnego musu. Ta delikatna i smakowita przekąska nada elegancji każdemu spotkaniu. Mus z łososia połączony jest tutaj z harmonijną mieszanką składników, które podkreślają jego wyjątkowy smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek. Ten łatwy w wykonaniu przepis na mus z łososia stanie się z pewnością ulubieńcem miłośników wykwintnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 250g fileta z łososia
- 3 – 4 łyżeczki żelatyny
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego
- ½ litra wywaru warzywnego
- Kilka plastrów wędzonego łososia
- Sól, pieprz
- cytryna
- Salasa z awokado w pomidorkach:
- 4 pomidorki śliwkowe
- 1 awokado
- 1 trawa cytrynowa
- 3 łyżki oliwy
- 1 limonka
- kawałek papryczki chili
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Mus z łososia – jak zrobić?
-
1.
Łososia wkładamy do wrzącego wywaru warzywnego i na bardzo małym ogniu parzymy ok. 10 minut, studzimy. W niewielkiej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę. Wystudzonego łososia miksujemy razem z jogurtem, doprawiamy mus do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dno foremek (mogą być np filiżanki) wykładamy plasterkami wędzonego łososia, wlewamy przygotowaną masę i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki. - Podajemy mus z łososia z salsą z awokado w pomidorkach. Awokado kroimy w kosteczkę, polewamy dresingiem zrobionym z soku z limonki, oliwy, drobno posiekanej papryczki i wewnętrznej miękkiej części trawy cytrynowej, mieszamy i wypełniamy nim przekrojone na pół pomidorki z wydrążonymi środkami.
Mus z łososia – dodatkowe informacje
Robiłam ten mus również tylko z wędzonego łososia, wystarczy ok 150g łososia na sam mus, wówczas już nie wymaga dodawania soli.