Mus z łososia

Mus z łososia

Malownicze norweskie fiordy, krystalicznie czyste wody Alaski… To właśnie stamtąd pochodzi król spośród ryb – łosoś, który będzie głównym bohaterem dzisiejszego przepisu. Przedstawimy tutaj nietuzinkowy sposób jego podania – w formie aksamitnego musu. Ta delikatna i smakowita przekąska nada elegancji każdemu spotkaniu. Mus z łososia połączony jest tutaj z harmonijną mieszanką składników, które podkreślają jego wyjątkowy smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek. Ten łatwy w wykonaniu przepis na mus z łososia stanie się z pewnością ulubieńcem miłośników wykwintnych smaków.

Składniki:

  • Ok. 250g fileta z łososia
  • 3 – 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • Kilka plastrów wędzonego łososia
  • Sól, pieprz
  • cytryna
  • Salasa z awokado w pomidorkach:
  • 4 pomidorki śliwkowe
  • 1 awokado
  • 1 trawa cytrynowa
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 limonka
  • kawałek papryczki chili
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Mus z łososia – jak zrobić?

  1. 1.
    Łososia wkładamy do wrzącego wywaru warzywnego i na bardzo małym ogniu parzymy ok. 10 minut, studzimy. W niewielkiej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę. Wystudzonego łososia miksujemy razem z jogurtem, doprawiamy mus do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dno foremek (mogą być np filiżanki) wykładamy plasterkami wędzonego łososia, wlewamy przygotowaną masę i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  2. Podajemy mus z łososia z salsą z awokado w pomidorkach. Awokado kroimy w kosteczkę, polewamy dresingiem zrobionym z soku z limonki, oliwy, drobno posiekanej papryczki i wewnętrznej miękkiej części trawy cytrynowej, mieszamy i wypełniamy nim przekrojone na pół pomidorki z wydrążonymi środkami.

Mus z łososia – dodatkowe informacje

Robiłam ten mus również tylko z wędzonego łososia, wystarczy ok 150g łososia na sam mus, wówczas już nie wymaga dodawania soli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mus z kaszy manny z sokiem
Następny przepis: Grecka Musaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode