Mule z białym winem i pietruszką

Mule z białym winem i pietruszką

Ten przepis na mule z białym winem i pietruszką to idealny sposób na zaspokojenie pragnienia wyrafinowanego smaku. To prosta, ale elegancka potrawa, która łączy pełne smaku mule z bogatym białym winem i dodatkiem świeżej pietruszki. Na tle typowych przepisów na mule, ta propozycja wyróżnia się nutą wyrafinowania. Idealny do podania na kolację, gdy pragniemy zaskoczyć gości nietypowym daniem. Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z mulami, czy jesteś miłośnikiem tego typu owoców morza – ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 2 porcje
  • 1 kg muli (polecam te w Lidlu)
  • 2 cebule
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 10 g masła
  • Pół butelki białego wytrawnego wina
  • pieprz i w razie potrzeby sól

Mule z białym winem i pietruszką – jak zrobić?

  1. 1.
    PRZYGOTOWANIE

    • Mule wyszorować, zeskrobać narośla tj.włókniste nitki. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. W trakcie czyszczenia nie moczyć w wodzie, bo się otworzą.
    • Cebulę obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.
    • W rondlu roztopić masło na umiarkowanym ogniu, zeszklić cebulę, nie rumieniąc. Wlać białe wino, dodać pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji) doprowadzić do wrzenia. Dodać mule i gotować pod przykryciem przez 5 – 6 minut na dużym ogniu, aż mule się otworzą. Mniejsza ilość muli może potrzebować nieco mniej czasu na otwarcie muszli. W trakcie gotowania potrząsnąć rondlem i jeden raz mule zamieszać, aby równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.

Słowa kluczowe: mule z lidla, mule przepis bez wina, mule jak zrobić, jak zrobic mule, mule w winie

Mule z białym winem i pietruszką – dodatkowe informacje

Jedna ważna uwaga – Mule, których muszle nie otworzą się w trakcie gotowania, należy wyrzucić. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Muffiny z nektarynkami
Następny przepis: Mule w passacie pomidorowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode