Muffinki jogurtowe z czekoladą
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na muffinki jogurtowe z czekoladą. Te nieodparty, puszyste ciasteczka to prawdziwe cudo dla podniebienia. Połączenie jogurtu, który dipie dodaje wilgotności, z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady tworzy kombinację, która zasługuje na szczególne uznanie. Puszyste i miękkie w środku muffinki to doskonały wybór na weekendowy deser lub jako smakołyk do popołudniowej kawy. Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości i lubisz domowe wypieki, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wypróbuj muffinki jogurtowe z czekoladą i poczuj, jak smaki rozpływają się w Twoich ustach.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duży jogurt owocowy (użyłam gruszkowego)
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- czekolada mleczna
Muffinki jogurtowe z czekoladą – jak zrobić?
- Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać jogurt, olej i jajko. Zmiksować. Ciasto będzie dość gęste. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżką ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Do środka każdej babeczki wcisnąć kostkę czekolady. Łyżeczką nakryć czekoladę ciastem, tak żeby nie wystawała.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Muffinki jogurtowe z czekoladą – dodatkowe informacje
Można użyć jogurtu naturalnego, ale wtedy trzeba dodać więcej cukru, 3/4 szklanki.