Mozzarella domowej roboty
Zapraszam do odkrycia sekretu przygotowania domowej mozzarelli. To nie tylko smaczny pomysł na dodatek do wielu włoskich dań, ale także świetny sposób na wprowadzenie do swojej kuchni prawdziwego, tradycyjnego smaku Italii. Przepis na mozzarellę, który pokazuję, jest prosty i nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy skomplikowanych składników. Mozzarella, którą wyprodukujesz, będzie delikatna, miękka i cudownie rozpływająca się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do pizzy, sałatki Caprese czy jako samodzielna przekąska z pomidorami i bazylią. Jeżeli jesteś ciekaw, jak zrobić mozzarellę w domowych warunkach, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 ml śmietany 18-procentowej
- 4 łyżki majonezu
- opakowanie przyprawy tzatziki
- 2,5 dag żelatyny
- pieprz
Mozzarella domowej roboty – jak zrobić?
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy.
- Śmietanę miksujemy ok. 2 minut z majonezem, przyprawą tzatziki i szczyptą pieprzu na gładką masę. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze minutę.
- Masę przekładamy do 3 plastikowych ok. 200-ml pojemników. Wkładamy do lodówki do stężenia.
xxxx – dodatkowe informacje
Masa bardzo szybko tężeje, dlatego pojemniki należy przygotować wcześniej