Moqueca
Moqueca to wyjątkowo smakowite danie prosto z Brazylii, które składa się przede wszystkim z ryb i warzyw. Jest to aromatyczna, bogata w smaku zupa rybna, której głównymi składnikami są ryby, pomidory, cebula, czosnek oraz olej palmowy. Moqueca to istota brazylijskiej kuchni, zpopularizowana na całym świecie dzięki swojemu egzotycznemu i niepowtarzalnemu smakowi. Jeżeli chcielibyście przenieść się kulinarnym doświadczeniem do gorącej Brazylii, to ten przepis jest idealny dla was. Przyrządzenie tej potrawy jest proste, a efekt końcowy z pewnością was zachwyci!
admin
Składniki:
- 0,5kg filetów z dorsza
- 20 dag krewetek
- sok z dwóch limonek
- 1 łyżeczka soli
- 1 średnia cebula
- 2 papryki (można połączyć czerwoną, zieloną i żółtą)
- 3 ząbki czosnku
- 6 małych pomidorów
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 6 łyżek oleju kokosowego
Moqueca – jak zrobić?
- Przygotuj rybę i krewetki: wkładamy je do szklanej miski, posypujemy solą i polewamy sokiem z limonek – marynujemy przez ok. 30 minut.
- Rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebule i papryki, i wszystko razem podsmażaj przez ok. 2 minuty.
- Dodaj czosnek i całość delikatnie wymieszaj. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
- Do garnka wrzuć pomidory, delikatnie mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Wlej mleczko kokosowe i dodaj rybę z marynatą. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana.
- Dopraw do smaku.
Moqueca – dodatkowe informacje
Pomidory świeże (ze względu na porę roku) można zastąpić pomidorami z puszki; limonkę cytryną; dorsza dowolną białą rybą :); moquece można podawać z ryżem żeby była treściwsza 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wafle z ziarnem słonecznika
Następny przepis: Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca