Moqueca

Moqueca

Moqueca to wyjątkowo smakowite danie prosto z Brazylii, które składa się przede wszystkim z ryb i warzyw. Jest to aromatyczna, bogata w smaku zupa rybna, której głównymi składnikami są ryby, pomidory, cebula, czosnek oraz olej palmowy. Moqueca to istota brazylijskiej kuchni, zpopularizowana na całym świecie dzięki swojemu egzotycznemu i niepowtarzalnemu smakowi. Jeżeli chcielibyście przenieść się kulinarnym doświadczeniem do gorącej Brazylii, to ten przepis jest idealny dla was. Przyrządzenie tej potrawy jest proste, a efekt końcowy z pewnością was zachwyci!

Składniki:

  • 0,5kg filetów z dorsza
  • 20 dag krewetek
  • sok z dwóch limonek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia cebula
  • 2 papryki (można połączyć czerwoną, zieloną i żółtą)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 małych pomidorów
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 6 łyżek oleju kokosowego

Moqueca – jak zrobić?

  1. Przygotuj rybę i krewetki: wkładamy je do szklanej miski, posypujemy solą i polewamy sokiem z limonek – marynujemy przez ok. 30 minut.
  2. Rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebule i papryki, i wszystko razem podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  3. Dodaj czosnek i całość delikatnie wymieszaj. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
  4. Do garnka wrzuć pomidory, delikatnie mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Wlej mleczko kokosowe i dodaj rybę z marynatą. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana.
  6. Dopraw do smaku.

Moqueca – dodatkowe informacje

Pomidory świeże (ze względu na porę roku) można zastąpić pomidorami z puszki; limonkę cytryną; dorsza dowolną białą rybą :); moquece można podawać z ryżem żeby była treściwsza 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wafle z ziarnem słonecznika
Następny przepis: Walentynkowa karpatka bez pieczenia w kształcie serca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode