Moje CHILI CON CARNE

Moje CHILI CON CARNE

Pragnę podzielić się moim sekretnym przepisem na chili con carne z wieprzowiny. Zdecydowanie to jedno z moich ulubionych dań, które jest zarówno smaczne, jak i pożywne. Moje chili con carne to esencja meksykańskiego smaku, pełne pikantnej ostrości i bogactwa smaków. Głównymi składnikami są kawałki soczystego mięsa wieprzowego, które doskonale łączą się z intensywnym smakiem papryki chili. Choć jest to danie, które wymaga odrobiny czasu i zaangażowania, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza te wysiłki. Przygotuj się na kulinarną podróż do serca Meksyku z moim przepisem na chili con carne z wieprzowiny.

Składniki:

  • 50 – 60 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka bez kości)
  • 1 spora cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • przyprawa „Chili con carne” (u mnie firmy KOTANYI) lub ew. przyprawa kuchni meksykańskiej
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki oleju

Moje chili con carne – jak zrobić?

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju w garnku lub głębokim rondlu.
  2. Mięso kroimy w niedużą kostkę, dokładamy do cebuli. Smażymy razem, aż mięso straci różowy kolor. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
  3. Dodajemy pomidory z puszki i sporą szczyptę soli, mieszamy i dusimy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną fasolę i kukurydzę, posiekany czosnek, mieszamy i dusimy 10 minut. Przyprawiamy 1 płaską łyżeczką przyprawy CHILI CON CARNE. Mieszamy i próbujemy. Jeżeli trzeba dodajemy przyprawy. Należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ przyprawa może być bardzo pikantna. Najlepiej dodawać po troszkę i próbować. Na końcu dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę podgrzewamy.
  5. Podajemy z ryżem na sypko lub z bułką. SMACZNEGO 🙂

Moje CHILI CON CARNE – dodatkowe informacje

To chili con carne z wieprzowiny możemy wykorzystać jako farsz do tortilli. Danie z powodzeniem można przygotować poprzedniego dnia, a potem tylko odgrzać. Można również zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paprykarz domowy
Następny przepis: MOJE MACE LUB TZW. PODPŁOMYKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode