Miruna z piekarnika

Miruna z piekarnika

Miruna z piekarnika to doskonały przepis dla amatorów rybnych dań. Ta pospolita, ale niezwykle smaczna ryba morska jest idealna na proste, ale efektowne danie. Miruna pieczona w piekarniku to sposób na mięso pełne białka, ale niskokaloryczne. Właśnie tak przyrządzona, zachowuje najwięcej swoich walorów smakowych i zdrowotnych. W połączeniu z ulubionymi przyprawami i dodatkami, miruna stanie się prawdziwą gwiazdą obiadu lub kolacji. To świetna alternatywa dla mięsnych dań, doskonała dla osób na diecie lub dbających o zdrowy styl życia. Właśnie w piekarniku miruna odnajduje swoje najlepsze aromaty.

Składniki:

  • na 2 porcje:
  • 2 ryby- miruny ze skórą
  • 2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól morska w młynku
  • dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia.

Miruna z piekarnika – jak zrobić?

  1. Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.

Porady – Miruna z piekarnika – dodatkowe informacje

Jeśli mamy rybkę rozmrożoną to czas pieczenia zdecydowanie się skróci. Spokojnie wystarczy 15-18 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miruna z kombiwaru
Następny przepis: MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode