Miodowa karkówka pieczona w keczupie.
Zapraszamy na kulinarną podróż pełną głębokich, wyrazistych smaków z przepisem na miodową karkówkę pieczoną w keczupie. To wyjątkowe połączenie słodkiego miodu, pikantnego keczupu i soczystego mięsa świńskiego tworzy absolutny rarytas, który zachwyci każdego miłośnika wykwintnej kuchni. Idealny na rodzinne obiady, spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną kolację we dwoje. Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łączy w sobie tradycję polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Ta miodowa karkówka to prawdziwe arcydzieło kulinarne, które podniesie każdy posiłek do rangi uczty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram karkówki
- 200 gramów łagodnego keczupu
- 100 gramów koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- duża cebula
- majeranek
- słodka papryka mielona
- sól, pieprz
Miodowa karkówka pieczona w keczupie – jak zrobić?
- Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Miód połączyć z mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać łyżkę wody i wymieszać. Powstałą marynatą posmarować plastry mięsa z obu stron i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Cebulę pokroić w pół plasterki. Keczup połączyć z koncentratem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć po połowie, w kolejności: mięso, warstwa keczupowa, cebula. Czynność powtórzyć.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C i wstawić przykrytą brytfannę z karkówką. Po godzinie odkryć i zapiekać jeszcze 5-10 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Miodowa karkówka pieczona w keczupie – dodatkowe informacje
Plastry karkówki można podsmażyć, skróci to czas pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)
Następny przepis: MIODOWE CIASTO Z JABŁKAMI I POLEWĄ ORZECHOWĄ