Mini tortille
Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na przekąskę na nadchodzącą imprezę, nasz przepis na mini tortille z pewnością przypadnie ci do gustu. Proste do przygotowania, pyszne i efektowne – to cechy, które zdecydowanie wyróżniają mini tortille na tle innych przekąsek. Lista składników jest krótka, a możliwości podania niemal nieograniczone. Możesz postawić na klasyczną wersję z kurczakiem, fasolką i salsą lub zaskoczyć gości nietypowymi połączeniami. Mini tortille to doskonały wybór dla tych, którzy lubią bawić się smakami i konsystencją jedzenia. Bez względu na to, które warianty wybierzesz, na pewno zaskoczysz swoich gości!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 placki pszennego tortilli
- pół czerwonej papryki
- pół zielonego ogórka
- ser typu almette lub hochland śmietankowy
- ok. 9-12 plastrów wędliny (w zależności od wielkości)
- ok. 9-12 plastrów sera (w zależności od wielkości)
- ząbek czosnku
- dwa liście sałaty lodowej
- łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- potrzebne będą:
- wykałaczki
- folia spożywcza
Mini tortille – jak zrobić?
- Serek mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Warzywa myjemy i kroimy w paski. Na placek tortilla wykładamy serek i smarujemy po same końce. Układamy trzy -cztery plastry szybki, na to ser. Z jednego boku do połowy układamy liście sałaty i po cztery kawałki papryki i ogórka. Całość mocno ściskamy od strony warzyw i pakujemy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na min. 2 godziny – (ja trzymałam całą noc).
Słowa kluczowe: mini tortille na imprezę
Mini tortille – dodatkowe informacje
Placki smarujemy serkiem po brzegi jednak szynkę i serek nakładamy tak, aby z każdej strony został ok. 1 cm luzu. Serek wtedy dobrze sklei się z tortillą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MINI TORTILLE Z SEREM I SZYNKĄ
Następny przepis: Mintaj w cieście z pieczarkami