Mini pizze z ciasta francuskiego
Ostatnio odkryłam kulinarne zakątki Włoch w drodze do Francji, tworząc mini pizze z ciasta francuskiego. Ten przepis pozwala na dużo kreatywności – możesz wybrać dowolne ulubione składniki do swoich pizzerek. Wtedy stają się nie tylko smaczne, ale również kolorowe i atrakcyjne dla oka. Możemy zrobić je na kolację, na przekąskę na przyjęcie czy po prostu, gdy zachciewa nam się czegoś smakowitego. Słowo kluczowe do tego przepisu to „prostota” – ciasto francuskie mini pizza, pizzerinki na cieście francuskim, pizzerinki z ciasta francuskiego przepis, pizzerinki z ciasta francuskiego.
admin
Składniki:
- Ciasto francuskie (z Biedronki)
- Kilka plastrów żółtego sera (salami z Biedronki)
- Kilka plastrów szynki (szynka babuni lub drobiowa)
- 1 cebula, może być czerwona
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- Suszone oregano
- Kilka pieczarek
Mini pizze z ciasta francuskiego – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy.
- W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z musztardą i oregano.
- Smarujemy ciasto przygotowaną mieszanką.
- Na cieście układamy plasterki sera, plastry szynki, pokrojoną cebulę i podsmażone pieczarki.
- Posypujemy całość odrobiną oregano.
- Zwijamy ciasto, a następnie kroimy je na plastry.
- Układamy przekrojone mini pizze na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 10-13 minut.
Smacznego!
Mini pizze z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje
Można dodać jeszcze swoje ulubione składniki i kombinować do woli 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze
Następny przepis: Mini pierogi z dżemem