Mini pizze z ciasta francuskiego

Mini pizze z ciasta francuskiego

Ostatnio odkryłam kulinarne zakątki Włoch w drodze do Francji, tworząc mini pizze z ciasta francuskiego. Ten przepis pozwala na dużo kreatywności – możesz wybrać dowolne ulubione składniki do swoich pizzerek. Wtedy stają się nie tylko smaczne, ale również kolorowe i atrakcyjne dla oka. Możemy zrobić je na kolację, na przekąskę na przyjęcie czy po prostu, gdy zachciewa nam się czegoś smakowitego. Słowo kluczowe do tego przepisu to „prostota” – ciasto francuskie mini pizza, pizzerinki na cieście francuskim, pizzerinki z ciasta francuskiego przepis, pizzerinki z ciasta francuskiego.

Składniki:

  • Ciasto francuskie (z Biedronki)
  • Kilka plastrów żółtego sera (salami z Biedronki)
  • Kilka plastrów szynki (szynka babuni lub drobiowa)
  • 1 cebula, może być czerwona
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Suszone oregano
  • Kilka pieczarek

Mini pizze z ciasta francuskiego – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy.
  2. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z musztardą i oregano.
  3. Smarujemy ciasto przygotowaną mieszanką.
  4. Na cieście układamy plasterki sera, plastry szynki, pokrojoną cebulę i podsmażone pieczarki.
  5. Posypujemy całość odrobiną oregano.
  6. Zwijamy ciasto, a następnie kroimy je na plastry.
  7. Układamy przekrojone mini pizze na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 10-13 minut.

Smacznego!

Mini pizze z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje

Można dodać jeszcze swoje ulubione składniki i kombinować do woli 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze
Następny przepis: Mini pierogi z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode