Migdałek

Migdałek

Migdałek to tradycyjne ciasto migdałowe, które swoją popularnością cieszy się nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Delikatne ciasto o cudownym i subtelnie słodkim smaku migdałów, które zdobią górę ciasta, jest idealne na każdą okazję. Migdałki to doskonała propozycja dla osób, które są miłośnikami nuty migdałowej w wypiekach. Składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnej. Ten migdałowy przysmak sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa.

Składniki:

  • 6 szklanki mąki, 10 żółtek, 3 kostki masła, 1 puszka masy krówkowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 białek, 1,5 szklanki cukru , 2 cukry wanilinowe, 150 g płatków migdałowych

Migdałek – jak zrobić?

  1. Mąkę, 1,5 kostki masła, proszek i 10 żółtek należy zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować.
  2. Następnie cukry wanilinowy i cukier zwykły wsyp do niewielkiego garnka i zalej odrobiną wody (około 1/4 szkła) i zagotuj.
  3. Białka ubij i jeszcze ubijając wlewaj powoli roztopione cukry. Pianę podziel na 4 równe części.
  4. Każdy placek posmaruj pianą, a tylko jeden placek posyp płatkami migdałowymi.
  5. Wszystkie placki pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.
  6. Następnie robimy masę: pozostałe masło utrzeć. Dodawać po łyżce masy krówkowej i cały czas ucierać.

Migdałek – dodatkowe informacje

Porady dla przygotowania migdałek ciasta:

do masła należy dodawać masę krówkową bardzo powoli


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miętowe orzeźwinie - ciasto z masą miętową
Następny przepis: Miętus smażony z ziemniaczaną łuską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode