Migdałek
Migdałek to tradycyjne ciasto migdałowe, które swoją popularnością cieszy się nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Delikatne ciasto o cudownym i subtelnie słodkim smaku migdałów, które zdobią górę ciasta, jest idealne na każdą okazję. Migdałki to doskonała propozycja dla osób, które są miłośnikami nuty migdałowej w wypiekach. Składniki potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnej. Ten migdałowy przysmak sprawi, że każda chwila stanie się wyjątkowa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 szklanki mąki, 10 żółtek, 3 kostki masła, 1 puszka masy krówkowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 białek, 1,5 szklanki cukru , 2 cukry wanilinowe, 150 g płatków migdałowych
Migdałek – jak zrobić?
- Mąkę, 1,5 kostki masła, proszek i 10 żółtek należy zagnieść. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować.
- Następnie cukry wanilinowy i cukier zwykły wsyp do niewielkiego garnka i zalej odrobiną wody (około 1/4 szkła) i zagotuj.
- Białka ubij i jeszcze ubijając wlewaj powoli roztopione cukry. Pianę podziel na 4 równe części.
- Każdy placek posmaruj pianą, a tylko jeden placek posyp płatkami migdałowymi.
- Wszystkie placki pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.
- Następnie robimy masę: pozostałe masło utrzeć. Dodawać po łyżce masy krówkowej i cały czas ucierać.
Migdałek – dodatkowe informacje
Porady dla przygotowania migdałek ciasta:
do masła należy dodawać masę krówkową bardzo powoli
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miętowe orzeźwinie - ciasto z masą miętową
Następny przepis: Miętus smażony z ziemniaczaną łuską