MIELONKA Z SZYNKOWARA
Składniki:
- 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 25g soli peklowej
- 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
- 70ml przegotowanej wody
Mielonka z szynkowara – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Zmielone mięso dokładnie mieszamy z solą peklową. Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
-
2.
Po wyjęciu z lodówki mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz majeranek dobrze mieszamy, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso, pozostawiamy w lodówce na kolejne 24 godziny.
-
3.
Po tym czasie wyjmujemy ponownie i dobrze mieszamy. Do szynkowaru wkładamy woreczek foliowy, układamy w nim mięso mocno je ubijając, po nałożeniu zawiązujemy koniec woreczka, zakładamy krążek dociskowy, sprężynę i zamykamy.
-
4.
Parzymy 2 godziny w temperaturze 80-85°C. Po zakończeniu parzenia wstawiamy szynkowar do zimnej wody celem wystudzenia, a następnie do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy wędlinę z szynkowara. SMACZNEGO!!!
Mielonka z szynkowara – dodatkowe informacje
Jest to przepis na szynkowar pojemności 1,6 litra. Oto niezbędne informacje dotyczące mielonki z szynkowara:
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mielone z ogórkiem konserwowym
Następny przepis: mielonka ze słoika