MIELONKA Z SZYNKOWARA

MIELONKA Z SZYNKOWARA

Mielonka z szynkowara to popularne danie mięsne, które będzie idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na szczególne okazje. To przepis pełen aromatów i smaku, korzystający z prostych, lecz sprawdzonych składników. Nic nie pobije domowej mielonki – jej tradycyjny charakter zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników mięsnych specjałów. Szynkowar to niezwykle przydatne narzędzie, które sprawi, że przygotowanie mielonki stanie się łatwe i przyjemne. Ponadto, szybkość i łatwość wykonania przepisu w szynkowarze sprawia, że mielonka jest idealnym daniem dla zapracowanych osób.

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 25g soli peklowej
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
  • 70ml przegotowanej wody

Mielonka z szynkowara – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Zmielone mięso dokładnie mieszamy z solą peklową. Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

  2. 2.

    Po wyjęciu z lodówki mieszamy z czosnkiem i pieprzem. Dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz majeranek dobrze mieszamy, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso, pozostawiamy w lodówce na kolejne 24 godziny.

  3. 3.

    Po tym czasie wyjmujemy ponownie i dobrze mieszamy. Do szynkowaru wkładamy woreczek foliowy, układamy w nim mięso mocno je ubijając, po nałożeniu zawiązujemy koniec woreczka, zakładamy krążek dociskowy, sprężynę i zamykamy.

  4. 4.

    Parzymy 2 godziny w temperaturze 80-85°C. Po zakończeniu parzenia wstawiamy szynkowar do zimnej wody celem wystudzenia, a następnie do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy wędlinę z szynkowara. SMACZNEGO!!!

Mielonka z szynkowara – dodatkowe informacje

Jest to przepis na szynkowar pojemności 1,6 litra. Oto niezbędne informacje dotyczące mielonki z szynkowara:


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mielone z ogórkiem konserwowym
Następny przepis: mielonka ze słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode