Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy
Składniki:
- Zestaw składników na jedną keksówkę o wymiarach 25 x 10 cm
- Zaczyn:
- 125 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- Ciasto:
- 400 g mąki chlebowej typ 650
- 180 g puree z dyni, najlepiej hokkaido
- 1 łyżeczka lekko czubata soli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
- 4 łyżki oleju
- 3-4 łyżki pestek dyni, obranych
Mięciutki i puszysty chleb dyniowy – jak zrobić?
1. 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt. 3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot 🙂 Podczas wyrabiania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie formujemy i wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika. 5. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40-45 minut, Ps. puree z dyni najłatwiej uzyskamy piekąc dynie w piekarniku (pokrojoną w kawałki) a następnie blendując. Możemy takie puree podzielić do woreczków i zamrozić 🙂
Mięciutki i Puszysty Chleb Dyniowy – dodatkowe informacje