Michaś

Michaś

Ciesz się smakiem domowej roboty tortu „Michaś” – nazwanego na cześć jego twórcy. Ten pyszny deser sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania, zadowalając nawet najbardziej wybredne podniebienia. Receptura tortu „Michaś” jest niezwykle prosta i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych. Najważniejszym dla jego smaku jest jakość składników, wszystko pochodzi ze sprawdzonych źródeł i gwarantuje najwyższy poziom smaku. Serwując ten tort, masz pewność, że dostarczasz swoim gościom prawdziwej uczty dla podniebienia. Rozpocznij przygodę z wypiekami i zaszalej kreatywnie dekorując własnego „Michasia” na swoje zachcianki. Wszystko zgodnie z zasadą, że jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale i piękne!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 300 g margaryny
  • 3 galaretki (2 czerwone, 1 jasna)
  • Śmietanka Śnieżka w torebce
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka orzechów posiekanych

Michaś – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać mąkę i amoniak, na końcu pianę z białek, wymieszać i podzielić ciasto na 3 części.
  2. 2.
    1 ciasto białe
    2 ciasto kakaowe ( 2 łyżki kakao )
    3 ciasto orzechowe (3/4 szklanki orzechów)
  3. 3.
    Po upieczeniu smarujemy biały placek powidłem, dwie galaretki rozpuszczamy w 2 1/2 szklanki wody, tężejące wlewamy na powidło, można położyć owoce np.banany. Następnie przekładamy ciasto orzechowe, śmietankę śnieżkę miksujemy w 1 szklance zimnego mleka i dodajemy tężejącą jasną galaretkę ( rozpuszczoną w 1 szklance wody) wylewamy całość na ciasto orzechowe, przekładamy na to placek kakaowy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.

Michaś – dodatkowe informacje

Placki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MIĘCIUTKI CHLEB na MLEKU
Następny przepis: Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode