MIĘCIUTKI CHLEB na MLEKU

MIĘCIUTKI CHLEB na MLEKU

Mięciutki chleb na mleku to wyjątkowy przepis, który każdego dnia dodaje nieco magii do codziennego stołu. Ten domowy chleb wykonany jest z najprostszych składników, w tym klasycznego duo mleka i mąki. Jego magicznie miękka tekstura wynika z dodatku mleka, które nadaje mu niepowtarzalny smak oraz puszystość. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny i pyszny, ten chleb jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw – od schabowego po zupę. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem w domu, chleb na mleku z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • na 2 chlebki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 3,5 szklanki ciepłego mleka
  • 800 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • sezam (opcjonalnie)

Mięciutki chleb na mleku – jak zrobić?

  1. Do dużej miski przesiać mąkę i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól i powoli dodawać letnie mleko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, nie może być twarde.
    Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  2. Dwie podłużne foremki keksowe (22 cm) wyścielić papierem lub posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z każdego uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę (ciasto ma znowu podwoić swoją objętość).
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i wg uznania posypać sezamem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 – 40 minut, na złoty kolor.

MIĘCIUTKI CHLEB na MLEKU – dodatkowe informacje

Ja piekę zawsze 2 chlebki i jeden zaraz po wystudzeniu zamrażam, po odmrożeniu jest jak świeżo upieczony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pyszny Michałek
Następny przepis: Michaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode