mexicana – burrito w pełnoziarnistej tortilli
Składniki:
- Tortilla
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki soli
- 150-200 ml gorącej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 300g mięsa mielonego wołowego
- 200g mięsa mielonego drobiowego
- puszka pomidorów bez skórki
- puszka czerwonej fasoli
- 1 duża papryczka chilli
- 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta)
- 1 duża cebula
- oregano, bazylia, świeży czosnek, suszona papryka ostra i słodka, kminek mielony
- sól & pieprz
- pełnoziarniste tortille
- starty ser żółty
Mexicana – burrito w pełnoziarnistej tortilli – jak zrobić?
-
1.
Paprykę dokładnie przypalić palnikiem lub podsmażyć na patelni (ma być czarna). Jeszcze gorącą wrzucamy do torebek i szczelnie zamykamy. Wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skóry i usunąć gniazdo nasienne.
-
2.
Mięso wrzucamy na niewielką ilość oleju i szybko podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru.
-
3.
Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka – wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości.
-
4.
Mąkę przesiać, dodać sól, wodę i oliwę. Ugnieść elastyczne i miękkie ciasto. Uformować kulę i wsadzić ją do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 8 części (w zależności od wielkości patelni – u mnie 26cm). Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni i „smażyć” ją przez ok. 30 sekund z każdej strony (podczas pieczenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami).
Po zdjęciu tortilli z patelni, układać je w stosik.
Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Podsmażyć na patelni.
-
5.
Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego!
mexicana – dodatkowe informacje
Jeśli chcecie, aby Wasza tortilla nie obeschła – należy przykryć ją wilgotną ściereczką.