mexicana - burrito w pełnoziarnistej tortilli

mexicana – burrito w pełnoziarnistej tortilli

Czy marzysz o autentycznym burrito w stylu mexicana, ale z troską o swoje zdrowie? Ten przepis to połączenie klasycznej meksykańskiej kuchni z nowymi nutami zdrowia. W naszym burrito Mexicana znajdują się składniki, które charakteryzują meksykańską kuchnię, ale tortilla jest pełnoziarnista, co dodaje nuty zdrowia naszemu daniu. Istotnym składnikiem jest również umiejętność zawijania, która pozwala cieszyć się tym przepysznym daniem w każdym miejscu i o każdej porze. Oto przepis na burrito w pełnoziarnistej tortilli, łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe. Czy jest coś lepszego na szybki obiad? Właśnie to różni nasz przepis od wszystkich innych. Zanurzmy się w meksykańskie smaki.

Składniki:

  • Tortilla
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150-200 ml gorącej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 300g mięsa mielonego wołowego
  • 200g mięsa mielonego drobiowego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża papryczka chilli
  • 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta)
  • 1 duża cebula
  • oregano, bazylia, świeży czosnek, suszona papryka ostra i słodka, kminek mielony
  • sól & pieprz
  • pełnoziarniste tortille
  • starty ser żółty

Mexicana – burrito w pełnoziarnistej tortilli – jak zrobić?

  • 1.

    Paprykę dokładnie przypalić palnikiem lub podsmażyć na patelni (ma być czarna). Jeszcze gorącą wrzucamy do torebek i szczelnie zamykamy. Wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skóry i usunąć gniazdo nasienne.

  • 2.

    Mięso wrzucamy na niewielką ilość oleju i szybko podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru.

  • 3.

    Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka – wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości.

  • 4.

    Mąkę przesiać, dodać sól, wodę i oliwę. Ugnieść elastyczne i miękkie ciasto. Uformować kulę i wsadzić ją do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę.

    Ciasto podzielić na 8 części (w zależności od wielkości patelni – u mnie 26cm). Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni i „smażyć” ją przez ok. 30 sekund z każdej strony (podczas pieczenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami).

    Po zdjęciu tortilli z patelni, układać je w stosik.

    Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Podsmażyć na patelni.

  • 5.

    Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego!

mexicana – dodatkowe informacje

Jeśli chcecie, aby Wasza tortilla nie obeschła – należy przykryć ją wilgotną ściereczką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Metrowiec z kremem
Następny przepis: Pyszny Michałek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode