Mazurek wiśniowy najprostszy

Mazurek wiśniowy najprostszy

Mazurek wiśniowy najprostszy to tradycyjne polskie ciasto, które jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych. Właśnie ten mazurek, z intensywnym smakiem wiśni i delikatnym spodem, jest jednym z najbardziej lubianych. Ten przepis to przede wszystkim prostota przygotowania i minimalny zestaw składników. Jego niezwykłość polega na wykorzystaniu wiśni, które idealnie komponują się z podstawą mazurka. Intensywność smaku owoców idealnie kontrastuje z delikatnym kruchym spodem. Mazurek wiśniowy to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycję, ale też chcą dodać do świątecznego stołu coś niebanalnego i niezwykle apetycznego.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g ziemnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • spora szczypta soli
  • słoik dżemu lub konfitury wiśniowej
  • kilka małych bezików

Mazurek wiśniowy najprostszy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35×11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami.

Mazurek wiśniowy – dodatkowe informacje

Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek wielkanocny
Następny przepis: Mazurek z budyniem i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode