Mazurek wiśniowy najprostszy
Mazurek wiśniowy najprostszy to tradycyjne polskie ciasto, które jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych. Właśnie ten mazurek, z intensywnym smakiem wiśni i delikatnym spodem, jest jednym z najbardziej lubianych. Ten przepis to przede wszystkim prostota przygotowania i minimalny zestaw składników. Jego niezwykłość polega na wykorzystaniu wiśni, które idealnie komponują się z podstawą mazurka. Intensywność smaku owoców idealnie kontrastuje z delikatnym kruchym spodem. Mazurek wiśniowy to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycję, ale też chcą dodać do świątecznego stołu coś niebanalnego i niezwykle apetycznego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g ziemnego masła
- 50 g cukru pudru
- jajko
- spora szczypta soli
- słoik dżemu lub konfitury wiśniowej
- kilka małych bezików
Mazurek wiśniowy najprostszy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35×11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami.
Mazurek wiśniowy – dodatkowe informacje
Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek wielkanocny
Następny przepis: Mazurek z budyniem i czekoladą