Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne polskie ciasto, które od lat jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu podczas Wielkanocy. Przepis na ten smakołyk jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu mazurek zawsze cieszy się niezmienną popularnością. To staropolskie ciasto charakteryzuje się kruchym spodem i bogactwem różnorodnych dekoracji oraz smaków. Na blogu „Moje Wypieki” znalazłam przepis, który stanowi idealne połączenie tradycji z nutą nowoczesności. To skomplikowany przepis, ale końcowy efekt jest tego warty. Udekorowany mazurek jest prawdziwym arcydziełem cukierniczym, a jego smak nie ma sobie równych.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1/2 kg masła
- 4 żółtka
- jajko
- 20 dag cukru
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 7 kropli olejku rumowego
- Do dekoracji:
- cukier puder lub kakao
Mazurek wielkanocny – jak zrobić?
- 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Blachę wykładamy natłuszczonym pergaminem. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą pieczemy na złoty kolor (ok. 30 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C.
- 2. Mieszamy mleko, żółtka, jajko, cukier i mąkę. Gotujemy w kąpieli wodnej, mieszając. Masło ucieramy, stopniowo dodając ostudzony budyń i olejek.
- 3. Ciasto przekładamy masą. Polewamy białym lub kakaowym lukrem. Dekoracyjny wzorek robimy widelcem.
Słowa kluczowe: mazurek wielkanocny, moje wypieki
Mazurek wielkanocny – dodatkowe informacje
● Ciasto możemy polać polewą czekoladową.
● Do dekoracji możemy wykorzystać migdały, rodzynki i orzechy, a także świeże oraz kandyzowane owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach
Następny przepis: Mazurek wiśniowy najprostszy