Mazurek z budyniem i czekoladą
Mazurek z budyniem i czekoladą to doskonały sposób na połączenie klasycznego polskiego ciasta z ulubionym smakiem dzieci i dorosłych – czekolady. Ten przysmak z pewnością ożywi każdy świąteczny stół i sprawi, że Wielkanoc będzie wyjątkowo słodka. Ta wersja mazurka charakteryzuje się wyjątkowo miękkim smakiem białego budyniu i kontrastującym z nim, intensywnym smakiem ciemnej czekolady. Dodatek mazurka z masą budyniową dołącza do tradycyjnych wariantów tego ciasta, wprowadzając nowe smaki i tekstury. Jeśli szukasz czegoś innowacyjnego i jednocześnie klasycznego, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje.
admin
Składniki:
- 175g mąki
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- Krem:
- 250 ml mleka
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
- 80g masła
- 1-2 łyżki cukru
- 150g czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30%
- Do dekoracji:
- migdały, suszone wiśnie i morele
Mazurek z budyniem i czekoladą – jak zrobić?
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki formy wysmarować masłem.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i zimne masło, żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 45 min do godziny.
- Krem: Mleko 200ml zagotować w garnku, wlać budyń (wcześniej rozcieńczony w 50 ml mleka) i odstawić w chłodne miejsce.
- Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć dno formy, delikatnie ponakuwać widelcem. Z drugiej cześci wyłożyć boki foremki. Piec w piekarniki 180 stopni przez 20-25 min.
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do budyniu dodać masło pokojowej temp., zmiksować mikserem i wyłożyć na ciasto.
- Krem czekoladowy: Czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do gorącej śmietanki, dokładnie wymieszać i polać ciasto.
- Udekorować mazurek migdałami i suszonymi owocami. Gotowe ciasto ostudzić.
Mazurek z budyniem i czekoladą – dodatkowe informacje
Nasza wyobraźnia jest nieograniczona, ja z produktów do dekoracji ułożyłam kwiaty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek wiśniowy najprostszy
Następny przepis: Mazurek z masą krówkową