Mazurek z budyniem i czekoladą

Mazurek z budyniem i czekoladą

Mazurek z budyniem i czekoladą to doskonały sposób na połączenie klasycznego polskiego ciasta z ulubionym smakiem dzieci i dorosłych – czekolady. Ten przysmak z pewnością ożywi każdy świąteczny stół i sprawi, że Wielkanoc będzie wyjątkowo słodka. Ta wersja mazurka charakteryzuje się wyjątkowo miękkim smakiem białego budyniu i kontrastującym z nim, intensywnym smakiem ciemnej czekolady. Dodatek mazurka z masą budyniową dołącza do tradycyjnych wariantów tego ciasta, wprowadzając nowe smaki i tekstury. Jeśli szukasz czegoś innowacyjnego i jednocześnie klasycznego, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje.

Składniki:

  • 175g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • Krem:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 80g masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 150g czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • Do dekoracji:
  • migdały, suszone wiśnie i morele

Mazurek z budyniem i czekoladą – jak zrobić?

  1. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki formy wysmarować masłem.
  2. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i zimne masło, żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 45 min do godziny.
  3. Krem: Mleko 200ml zagotować w garnku, wlać budyń (wcześniej rozcieńczony w 50 ml mleka) i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć dno formy, delikatnie ponakuwać widelcem. Z drugiej cześci wyłożyć boki foremki. Piec w piekarniki 180 stopni przez 20-25 min.
  5. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do budyniu dodać masło pokojowej temp., zmiksować mikserem i wyłożyć na ciasto.
  6. Krem czekoladowy: Czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do gorącej śmietanki, dokładnie wymieszać i polać ciasto.
  7. Udekorować mazurek migdałami i suszonymi owocami. Gotowe ciasto ostudzić.

Mazurek z budyniem i czekoladą – dodatkowe informacje

Nasza wyobraźnia jest nieograniczona, ja z produktów do dekoracji ułożyłam kwiaty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek wiśniowy najprostszy
Następny przepis: Mazurek z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode