Marynowany śledź po szwedzku.

Marynowany śledź po szwedzku.

Marynowany śledź po szwedzku to tradycyjna potrawa kuchni skandynawskiej, która smakuje tak dobrze, jak brzmi. Składa się z pysznego śledzia, marynowanego w proszku musztardowym, cebuli, czosnku i kilku innych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Jest to prosty przepis, który sprawi, że poczujesz się jak w prawdziwej szwedzkiej kuchni. Śledź marynowany po szwedzku jest idealny na różnego rodzaju imprezy czy spotkania ze znajomymi. To z pewnością niespotykane danie, które zaskoczy każdego, kto go spróbuje. Idealne dla miłośników ryb i oryginalnych smaków.

Składniki:

  • 3 świeże śledzie
  • 0,5 litra białego wytrawnego wina
  • 0,125 litra soku z cytryn
  • liść laurowy
  • liść limonkowy
  • ziele szałwii
  • sól, pieprz zielony

Marynowany śledź po szwedzku – jak zrobić?

  1. Śledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.
  2. Przygotować marynatę – wszystkie w/w składniki zagotować i ostudzić.
  3. Śledzie zalać marynatą. Marynować przynajmniej 24 h.
  4. Wyjąć z zalewy, pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.
  5. Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.
  6. W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.

Słowa kluczowe: śledź marynowany po szwedzku

xxxx – dodatkowe informacje

Popularny „szwedzki bufet” to nie przypadek, że króluje prawie w każdej hotelowej restauracji.

Marynowany śledź po szwedzku.

W Szwecji tradycje zimnego bufetu sięgają czasów dawnej szlachty, która wydawała często przyjęcia. Ponieważ goście zjeżdżali z różnych, dalekich stron, a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują się szybko.

Stoły uginały się pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi.

Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich. Szczególnie świeżo złowiony, ze szczypiorkiem, prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowany schab
Następny przepis: Marynowany stek z tuńczyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode