Marmolada z cukini
Marmolada z cukini to oryginalny sposób na wykorzystanie warzyw, które zwykle kojarzymy z daniami obiadowymi. Od teraz cukinię będziemy mogli cieszyć się również na deser! To doskonały sposób na urozmaicenie porannych tostów, a także na dodatek do naleśników lub płatków śniadaniowych. Marmolada z cukini to również świetna propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości niebanalnym smakiem. Pomimo niecodziennej kombinacji, powidło z cukini w smaku przypomina klasyczne przetwory owocowe, a jednocześnie zaskakuje swoją oryginalnością. Zobacz, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 3 galaretki owocowe (np. agrestowe)
- 60 dag cukru
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Marmolada z cukini – jak zrobić?
- Cukinie obieramy, następnie wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
- Starte cukinie wrzucamy do garnka (nie odsączamy ani nie odlewamy soku) i gotujemy około 10 minut.
- Do gotującej się już cukini wsypujemy cukier, galaretki i kwasek cytrynowy. Gotujemy kolejne 5 minut.
- Jeszcze wrzącą marmoladę nalewamy do słoików i zakręcamy.
Sposób przygotowania:
Marmolada z cukini – dodatkowe informacje
Wszystkie 3 galaretki powinny być o jednakowym smaku. Aby kolor marmolady był bardziej intensywny, możemy dodać barwnik spożywczy. Marmolada ma smak galaretki, a nie cukini, więc dodanie galaretki o ulubionym smaku decyduje o efekcie końcowym.