Marchwianka

Marchwianka

Marchew to popularne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Obok surowej, gotowanej czy pieczonej marchewki, można z niej przyrządzić również pyszną, aromatyczną marchwiankę. Ten klasyczny przepis na marchwiankę to oldschoolowy must-have w książce kulinarnych inspiracji. Świetnie sprawdzi się jako pożywna zupa na ciepło lub jako sos do mięsa. Spróbuj przygotować marchwiankę według naszego sprawdzonego przepisu. Poniżej znajdziesz potrzebne składniki. Marchwianka przepis jest prosty, a rezultaty zdumiewające. Ta pyszna, niskokaloryczna potrawa z łatwo dostępnych składników, na pewno zagości na stałe w Twoim menu.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki groszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, maggi
  • 1 łyżka śmietany 18%

Marchwianka – jak zrobić?

  1. 1.
    Marchewkę obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Zalewamy ją wrzącą wodą, tak aby była zakryta. Dodajemy groszek. Gotujemy do miękkości. Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy przyprawy i zagęszczamy ją mąką wymieszaną z zimną wodą, a następnie wlewamy śmietanę. Przykrywamy, żeby nie utworzył się kożuch.

Marchwianka – dodatkowe informacje

Marchwiankę można robić także bez groszku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Margaretka – ciasto bez pieczenia
Następny przepis: Mariola - pyszny deser na bazie jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode