Marchewka z imbirem (dla diabetyków)
Składniki:
- (6 porcji) (*)
- 600g marchewek
- 1 łyżka oliwy
- 2 cm imbiru (świeżego)
- pieprz (świeżo zmielony; w oryginale biały)
- sól
- Dodatkowo:
- 1 łyżka sezamu
Marchewka z imbirem (dla diabetyków) – jak zrobić?
-
1.
Sezam uprażyć na suchej patelni i przełożyć do małej miseczki. (Uważać, aby się nie przypalił.)
-
2.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki o długości około 10 cm.
-
3.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki o długości około 10 cm. Marchew obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie zmniejszyć ogień i smażyć do momentu, aż będzie prawie miękka. (Jednak musi pozostać lekko chrupiąca.)
-
4.
Gotową marchewkę przełożyć na większy półmisek. Imbir obrać i zetrzeć, a wyciekającym z niego sokiem – skropić marchewkę. Całość posypać sezamem i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
-
5.
Sałatkę/przekąskę podawać letnią.
Marchewka z imbirem – dodatkowe informacje
(*) Wartość energetyczna w 1 porcji: 69 kcal; wartość odżywcza: 6% białka, 42% tłuszczu, 52% węglowodanów. (Jest to referencyjna wartość odżywcza dla przeciętnej osoby dorosłej.)