Marchewka z groszkiem na gęsto.
Marchewka z groszkiem na gęsto to ciepłe danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do codziennych obiadów. Ta prosta, ale pożywna potrawa zaskoczy Was swoim delikatnym i soczystym smakiem. Głównymi składnikami dania są marchewka i groszek, które dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. W tym przepisie skorzystamy z marchewki z groszkiem mrożonej. Jest to doskonałe rozwiązanie, które ułatwi proces gotowania, a także pozwoli zawsze mieć pod ręką te niezbędne składniki. Pamiętajcie, że warto je spożywać regularnie – są nie tylko smaczne, ale też zdrowe!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Około 0,7 kg marchwi
- 1 opakowanie mrożonego groszku zielonego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka soku z cytryny
- Maggi
- Szczypta cukru
Marchewka z groszkiem na gęsto – jak zrobić?
-
1.
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, dodać masło oraz do smaku sól, pieprz, cukier, maggi i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną marchewkę gotować na małym ogniu aż marchewka będzie al dente. Dodać groszek i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok 4 min. jeśli trzeba to jeszcze doprawić do swojego smaku. Marchewkę z groszkiem zdjąć z ognia i posypać ją mąką. Dobrze wymieszać. Ponownie wstawić na ognień stale mieszając zagotować aż marchewka z groszkiem zgęstnieje. Smacznego!
Marchewka z groszkiem na gęsto – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy ułatwić sobie tą potrawę można kupić mrożoną marchewkę z groszkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marchewka oprószana ze szparagami
Następny przepis: Marchewki z ciasta francuskiego