Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa
Przedstawiamy przepis na aromatyczną i pełną smaku makrelę pieczoną – niezwykle zdrową rybę, która stanowi doskonałe źródło białka i kwasów Omega-3. Pieczona w folii z dodatkiem cytryny i czosnku, makrela zachowa swój naturalny smak, a jednocześnie wzbogaci się o nuty kwaskowate i lekko pikantne. To idealny sposób na codzienny obiad, ale również na wykwintny posiłek podczas spotkań ze znajomymi. Nasz przepis jest również odpowiedni dla osób na diecie. Spróbuj naszej makreli pieczonej cytrynowo-czosnkowej – to prosty i pyszny sposób na przygotowanie ryby.
admin
Składniki:
- 1 świeża makrela
- 5 plasterków cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa – jak zrobić?
- Makrelę myjemy, odcinamy głowę. Nacinamy grzbiet w kilku miejscach. Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia. Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny. Resztę cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiową i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiąkła smakami dodatków.
- Po tym czasie „leżakowania” nagrzewamy piekarnik do 200°C.
- Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będą się bez trudu rozdzielać.
Rybę podawać na ciepło.
Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa – dodatkowe informacje
Do ryby, oprócz czosnku i cytryny, można dodać posiekaną natkę pietruszki. Będzie się bardzo fajnie komponować z pozostałymi składnikami.