Makowy przekładaniec

Makowy przekładaniec

Makowy przekładaniec to przepis, który łączy w sobie tradycję i kulinarną wyjątkowość. To ciekawy deser, który zaskoczy swoim nietypowym smakiem i oryginalnością. Jeśli słyszałeś o nim, ale nigdy nie miałeś okazji spróbować, to jest idealna okazja do tego. Składniki, jakie będą nam potrzebne to m.in. mąka, jajka, cukier, mleko, masło, drożdże, a przede wszystkim maki. Niezależnie od pory roku, przekładaniec makowy to doskonałe rozwiązanie na deser. Zarówno duzi, jak i mali będą nim zachwyceni. Zadbajmy o to, aby ten niezwykły smak pozostał w naszej pamięci na dłużej.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku
  • Ciasto jasne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan fiksy
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Polewa:
  • 3 łyżeczki margaryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki śmietany kremówki
  • oraz:
  • 240 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek wiórek kokosowych

Makowy przekładaniec – jak zrobić?

  1. Ciasto makowe: białka oddzielamy od żółtek( żółtka zachowujemy do jasnego biszkopta). Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i mak. Mieszamy i przekładamy do wyścielonej folią aluminiową blaszki o wymiarach 40X26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół.
  2. Biszkopt jasny: żółtka i jajka ubijamy z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.
  3. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan fiksami, dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Na jeden blat jasnego biszkopta( bez maku) wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy jednym blatem ciasta makowego.Ciasto makowe smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta makowego. Wykładamy pozostałą masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią jasnego biszkoptu.
  4. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier, kakao i śmietanę kremówkę. Chwilę gotujemy i ciepłą polewę wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.

Makowy przekładaniec – dodatkowe informacje

Do ciasta przekładanego makowego możemy dodać również inne galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa
Następny przepis: Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode